Navigacija
Portal TFL

STA novice / Skoraj petina rebalansa za spopadanje z epidemijo (zbirno)

ponedeljek, 31.8.2020

Ljubljana, 31. avgusta (STA) - Predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada sprejela v nedeljo, prinaša za tri milijarde evrov večjo porabo od načrtovane, od tega se največ dodatnih sredstev namenja finančnemu ministrstvu. Stroški zaradi covida-19 predstavljajo skoraj 19 odstotkov vseh izdatkov, v opoziciji so kljub temu kritični.

Rebalans je potreben zaradi nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena od sredine marca do konca maja.

Vlada je izvajanje proračuna za vse neposredne proračunske uporabnike začasno zadržala že ob razglasitvi epidemije covida-19, da mora najpozneje do 1. septembra v obravnavo v DZ posredovati predlog rebalansa, pa ji nalaga zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju iz letošnjega marca.

Pred nekaj več kot mesecem dni je ministrstvom naložila pripravo ukrepov za omejitev rasti oz. znižanje izdatkov, predvsem v smeri odložitve tistih izdatkov, ki niso nujni. Na tej podlagi je zdaj pripravila predlog rebalansa in ga danes posredovala v obravnavo poslancem.

Z njim se zgornja meja dovoljenih izdatkov državnega proračuna v letu 2020 zvišuje z 10,36 milijarde evrov na 13,39 milijarde evrov.

Od tega je 2,6 milijarde evrov namenjenih za financiranje sprejetih ukrepov za blaženje posledic epidemije. V to številko so vključeni stroški ukrepov za omejevanje negativnih vplivov epidemije, ukrepov za ohranjanje gospodarske aktivnosti in delovnih mest ter ukrepov za krepitev gospodarstva.

Dodatne pol milijarde evrov pa gre po oceni na račun posrednih učinkov epidemije, je v obrazložitvi predloga rebalansa zapisala vlada in spomnila na povečanje nadomestil brezposelnim, kritje izpada prihodkov oz. povečanja odhodkov za oba sklada socialnega zavarovanja, stroške obresti iz zadolževanja ter investicije za podporo zagonu gospodarstva.

Izdatki zaradi covida-19 predstavljajo skoraj 19 odstotkov vseh izdatkov predloga rebalansa državnega proračuna, je povzela vlada.

Skladno s tem se najbolj povečuje poraba ministrstva za finance: za 2,1 milijarde evrov na 4,6 milijarde evrov. Opazna je tudi rast odhodkov ministrstva za delo (za 593,8 milijona evrov), ministrstva za zdravje (za 140,4 milijona evrov) ter ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (za 139,3 milijona evrov).

Sredstva se povečujejo tudi večini preostalih ministrstev, izjema so ministrstvo za obrambo (-30,6 milijona evrov), ministrstvo za kulturo (-8,3 milijona evrov), ministrstvo za javno upravo (-7,7 milijona evrov) ter ministrstvo za pravosodje (-145.000 evrov).

Po posameznih področjih je največje znižanje odhodkov predvideno na področju obrambe in zaščite (za 50,2 milijona evrov) ter na področju varovanja okolja in okoljske infrastrukture (za 43,2 milijona evrov).

Na drugi strani se načrtuje največji porast odhodkov na področjih pokojninskega varstva (za 215,4 milijona evrov), socialne varnosti (za 155,8 milijona evrov), intervencijskih programov in obveznosti (za 55 milijonov evrov) ter servisiranja javnega dolga in upravljanja z denarnimi sredstvi (za 47,3 milijona evrov).

V času epidemije je ob popolni ustavitvi javnega življenja prišlo do izrazitega upada prihodkov državnega proračuna. V proračun se bo tako letos namesto 10,77 milijarde evrov steklo le 9,19 milijarde evrov, torej 1,58 milijarde evrov manj, zdaj predvideva vlada.

Obseg prihodkov bo nižji zaradi upada potrošnje, nižje zaposlenosti in slabših poslovnih rezultatov podjetij. Epidemija je namreč povzročila velik ekonomski šok, po zadnjih napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj se bo bruto domači proizvod (BDP) Slovenije letos zmanjšal za 7,6 odstotka.

Načrtovani proračunski primanjkljaj tako namesto presežka znaša 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka BDP.

Rekorden primanjkljaj in zadolževanje države sama po sebi nista slaba, če bi porabljena sredstva v času najstrožjih omejitev zaradi epidemije covida-19 dosegla pravi cilj, to je čim bolj ublažiti posledice krize za ljudi in gospodarstvo, so predlog rebalansa komentirali v SAB.

Poslancem LMŠ se ne zdi zaskrbljujoča le višina primanjkljaja, ampak tudi načrtovana delitev denarja. Ne strinjajo se s krčenjem sredstev za znanost in razvoj, prav tako ne z zmanjševanjem proračuna ministrstva za kulturo. Glede slednjega so v sindikatu Glosa zapisali, da gre za "nedomoljubno nesramnost".

V SD so predlog rebalansa opisali kot "izrazito neambicioznega, neizdelanega in ne razvojno naravnanega". Premier Janez Janša z deljenjem "bonbončkov" kupuje volivce, namesto da bi razmišljal na dolgi rok, je dejala predsedujoča stranki Tanja Fajon.

Kritični so tudi v Levici. Čeprav se sredstva ministrstva za obrambo zmanjšujejo, pa so spomnili, da je v postopku zakon, ki bo za orožje namenil 780 milijonov evrov. "S tem se izrisuje, kakšne politike lahko pričakujemo v prihodnjih letih in prihodnjih proračunih: zategovanje pasu socialni državi, ekonomsko in socialno zgrešene politike na eni strani, na drugi pa nakupe nepotrebnega orožja," je dejal poslanec Levice Miha Kordiš.

Opozoril je še, da se javnemu zdravstvu, ki nas je pripeljalo skozi epidemijo in nas rešuje še vedno, namenja premalo denarja. Po predlogu se bodo sredstva ministrstva za zdravje povečala za dobrih 140 milijonov evrov, vendar je minister za zdravje Tomaž Gantar nedavno pozval k zagotovitvi vsaj 222,6 milijona evrov.

Iz proračuna EU Slovenija do konca leta 2020 pričakuje skupaj 941,4 milijona evrov. V primerjavi z zneskom, ki je bil načrtovan v sprejetem proračunu za leto 2020, je to 129,9 milijona evrov manj.

Za blaženje posledic epidemije se je država letos že zadolžila za nekaj manj kot 2,2 milijarde evrov. Zaradi dodatnega zadolževanja se povečuje tudi znesek odplačil obresti. Za ta namen je s predlaganim rebalansom predvidenih skupno 776,1 milijona evrov, torej 25,1 milijona evrov več kot doslej.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window