Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj s pismom Budimpešti zaradi diskriminacijskih koronskih ukrepov na meji

torek, 1.9.2020

Bruselj, 01. septembra (STA) - Evropska komisija je danes napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov, s katerimi želi Budimpešta preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe.

V pismu, ki ga nameravata madžarski vladi poslati komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in komisar za pravosodje Didier Reynders, komisija spomni na pomen integritete schengenskega prostora ter nediskriminacije državljanov in rezidentov EU pri uveljavljanju ukrepov na meji.

"Vsak ukrep, ki ni v skladu s temi temeljnimi načeli zakonodaje EU, bi bilo treba takoj umakniti," sta izpostavila Johanssonova in Reynders v sporočilih na Twitterju. Komisarja bosta madžarske oblasti pozvala k dodatnim informacijam.

V komisiji že vseskozi pozivajo h krepitvi sodelovanja članic pri uveljavljanju ukrepov proti koronavirusu. Trenutno potekajo pogovori o opredelitvi skupnih meril za epidemiološka tveganja, skupnega sistema barvnih seznamov tveganih območij ter skupnega pristopa do ukrepov ob vračanju z njih, kot sta testiranje in karantena.

V sredo bodo članice o tem razpravljale na veleposlaniški ravni, nato je od komisije v prihodnjih dneh pričakovati predlog skupnih priporočil na tem področju, je danes v Bruslju pojasnil govorec komisije Christian Wigand.

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes znova zaprla svoje meje za tuje državljane, a ne za vse. Za državljane preostalih višegrajskih držav velja izjema - na Madžarsko bodo lahko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window