Navigacija
Portal TFL

STA novice / Znova poziv k sprostitvi makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva (dopolnjeno)

torek, 1.9.2020

Ljubljana, 01. septembra (STA) - ZBS, GZS in OZS so v petek predsedniku vlade, guvernerju Banke Slovenije in predsedniku državnega zbora poslali pismo s pozivom za sprostitev makrobonitetnega ukrepa na področju kreditiranja prebivalstva. To so storili zaradi preseženih učinkov ukrepa na posojilno aktivnost prebivalstva ter negativnega vpliva na povpraševanje in gospodarsko rast.

"Glede na presežene učinke ukrepa na posojilno aktivnost prebivalstva ter na negativni vpliv na domače povpraševanje in gospodarsko rast ter posledično na izpad davčnih prihodkov in finančni položaj bančnega sektorja pozivamo k sprostitvi ukrepa vsaj v delu, ki se nanaša na dodatno uveljavljene omejitve razmerja med letnim stroškom servisiranja celotnega dolga in letnim dohodkom prebivalcev, ter k prehodu na predhodni regulatorni okvir, ki ne onemogoča ali močno omejuje dostopa do virov financiranja tako velikemu delu državljanov," so v skupnem pozivu zapisali Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Združenje bank Slovenije (ZBS).

Od uvedbe ukrepa novembra lani je minilo 10 mesecev in gibanja kažejo, da so bili učinki ukrepa večji od predvidenih, so izpostavili. Takoj je po njihovi oceni prišlo do drastičnega znižanja kreditiranja prebivalstva, in sicer stanovanjskega, še bolj pa potrošniškega. Prav znižanje potrošniškega kreditiranja je bil namen uvedbe ukrepa Banke Slovenije, ki je ocenila, da so rasti nesorazmerne z drugimi makroekonomskimi kazalci in da so te občutno previsoke.

A kot so opozorili podpisniki poziva, so na posojilno aktivnost in predvsem na domače povpraševanje negativno vplivale poslabšane gospodarske razmere zaradi epidemije covida-19. Medletna rast potrošniških posojil se je junija znižala na minus 1,7 odstotka, pomembno oz. za polovico se je upočasnila letna rast stanovanjskih posojil, so izpostavili. Ob tem so opozorili na manjšo potrošnjo gospodinjstev, katere pospešek bi lahko dodatno pripomogel k ohranitvi delovnih mest in gospodarski aktivnosti.

Domače povpraševanje in ohranjanje vloge bančnega sektorja pri financiranju domače potrošnje je po mnenju GZS, OZS in ZBS pomembno tudi za investicije v gradnjo stanovanj in reševanje stanovanjskega problema. "Posebej v razmerah, ko je primerjava med najemninami in odplačilom obroka kredita za enakovrstno stanovanje v prid kreditu, ki pa ga prebivalci ob zaostreni regulativi ne morejo pridobiti, medtem ko pa plačujejo najemnine v primerljivi višini, kot bi odplačevali kredit za rešitev stanovanjskega problema," so zapisali.

Ukrepi Banke Slovenije na področju kreditiranja gospodinjstev so v veljavi od začetka lanskega novembra. Takrat je guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle dejal, da bo treba na učinke počakati nekaj četrtletij. "Mi to spremljamo na tedenski bazi in če se bo pokazalo, da je treba kaj spremeniti, to zagotovo bomo," je obljubil.

V Banki Slovenije so danes za STA povedali, da bodo celovit odziv na poziv GZS, OZS in ZBS pripravili v prihodnjih dneh.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window