Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 3.9.2020

Ljubljana, 03. septembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o varstvu okolja. Med drugim se je seznanila tudi s predlogom kmetijske ministrice Aleksandre Pivec za razrešitev direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjana Oražma, za pol leta pa je podaljšala mandat vršilcu dolžnosti direktorja uprave za varno hrano.

Predlog novele zakona o varstvu okolja predstavlja vmesno rešitev problematike na področju odpadne embalaže. Z njo naj bi uredili stanje od prihodnjega leta do celovite uvedbe prenovljenega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti, kar Sloveniji evropska zakonodaja narekuje najkasneje do leta 2023. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo bodo v skladu s predlagano rešitvijo dolžne prevzemati vso embalažo, ki jo bodo sprejele komunale.

Vlada je se je seznanila s predlogom Pivčeve, da naj razreši Oražma, ki zavod za gozdove vodi od decembra 2013 in je bil na njegovo čelo za nov štiriletni mandat imenovan decembra 2018, ter z razlogi za njegovo razrešitev. Na podlagi zakona o gozdovih direktorja zavoda imenuje in razrešuje vlada, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada je z uredbo, ki v veljavo stopi 1. oktobra, zvišala trošarine za tobačne izdelke. Trošarina za cigarete se bo za 1000 cigaret zvišala s 114 na 120 evrov. Za cigare in cigarilose se bo trošarina zvišala na najmanj 45 evrov za 1000 kosov, za drug tobak za kajenje se bo zvišala s 43 na 45 evrov za kilogram, za drobno rezani tobak pa s 43 na 45 evrov za kilogram.

Vlada je Jerneju Drofeniku še za največ pol leta podaljšala mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in sicer najdlje do 15. marca 2020. V natečajnem postopku namreč ni bil izbran noben kandidat, zato so začeli nov postopek javnega natečaja za generalnega direktorja uprave.

Izdala je odlok o finančni pomoči zaradi izpada pridelka v primarni kmetijski proizvodnji zaradi neugodnih vremenskih razmer v letu 2019, ki je je podlaga za izvedbo finančne pomoči prizadetim kmetijam. Do finančne pomoči je so upravičeni tisti, ki so oddali podpisan in datiran obrazec za prijavo škode. Najnižja finančna pomoč, ki se odobri in izplača upravičencu po tem odloku, je 100 evrov. Z danes izdanim sklepom pa vlada ureja tudi podporni program v vinskem sektorju, namenjen prestrukturiranju vinogradniških površin.

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Paški Kozjak, kjer je načrtovana postavitev polja vetrnih elektrarn s štirimi vetrnimi agregati in spremljajoče ureditve ter priključitev v omrežje z dvosistemskim 20-kilovoltskim kablovodom v razdelilno transformatorsko postajo Trnovlje.

Ministrski zbor je določil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022. Kot so pojasnili v uradu, se s spremembo odloka spreminja ciljne salde in najvišji obseg izdatkov za sektor država, državni proračun in zdravstveno blagajno. Na ta način se bodo zagotovila sredstva za izvajanje ukrepov povezanih z obvladovanjem nalezljive bolezni covid-19.

Vlada je tudi določila popravek kvot pravic proračunske porabe za obdobje od julija do septembra po skupinah neposrednih proračunskih uporabnikov in prerazporedila sredstva državnega proračuna. Med drugim je ministrstvu za gospodarstvo namenila 437.000 evrov za projekte sofinanciranja začetnih investicij podjetij ter ohranjanja in ustvarjanja novih delovnih mest na območju občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje za leto 2020.

Spremenila je akt o ustanovitvi družbe Sodo, in sicer tako, da se poveča osnovni kapital družbe v višini bilančnega dobička iz leta 2019, ki je dosegel 1,65 milijona evrov. Osnovni kapital se bo povečal na 11,75 milijona evrov.

Sprejela je tudi polletno poročilo ministrstva za finance o učinkih izvedenih ukrepov za krepitev stabilnosti bank za obdobje od 1. januarja do 30. junija 2020.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window