Navigacija
Portal TFL

STA novice / Z nedeljo se na meji odrejena karantena skrajšuje s 14 na 10 dni (dopolnjeno)

četrtek, 10.9.2020

Ljubljana, 10. septembra (STA) - Z nedeljo se obdobje karantene ob vstopu iz epidemiološko nevarnih držav v Slovenijo skrajšuje s 14 na 10 dni. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa od nedelje ne bosta več časovno omejeni, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Vlada je namreč na današnji seji sprejela spremembe odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti države.

Ključna sprememba je skrajšanje časovnega obdobja odreditve karantene s 14 na 10 dni. Kot je pojasnil Kacin, je strokovna svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v preteklem tednu obravnavala predlog Evropske komisije za enotna pravila za schengensko območje in razpravljala o možnosti skrajšanja obdobja karantene po vstopu v Slovenijo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali njihovih administrativnih enot.

"Strokovna skupina je zavzela stališče, da se obdobje odrejene karantene po vstopu v Slovenijo na meji opredeli kot 10-dnevna karantena, ki po zaključku ne potrebuje testiranja in velja enotno za prav vse ob prehodu meje," je pojasnil Kacin.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po njegovih besedah od nedelje ne bosta več časovno omejeni na 24 ur.

V primerih, ko je ob vstopu v Slovenijo treba predložiti ustrezna dokazila in negativen izvid testa, pa ta ne sme biti starejši od 48 ur.

To je namreč novost, je izpostavil Kacin, saj se zahtevana veljavnost negativnega testa s 36 ur podaljšuje na 48 ur. Potrdilo o negativnem testu mora izdati institucija, katere verodostojnost priznavata slovenski inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Kot je še dodal Kacin, so v definicijo ožjih družinskih članov dodani tudi starši.

Vlada je sicer danes zagotovila tudi sredstva za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z novim koronavirusom v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v času epidemije, torej od 12. marca do 31. maja. Za pokrivanje stroškov brisov je iz proračunske rezerve zagotovila do pet milijonov evrov, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa mora plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti izvršiti do 21. septembra.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je pojasnil, da večina tistih, ki so bili izpostavljeni virusu, zboli od petega do sedmega dneva, po desetih dneh pa jih zboli le še nekaj odstotkov. Tveganje ob skrajšanju obdobja karantene za tiste, ki prečkajo mejo, je tako po njegovih besedah sprejemljivo, sploh ob dejstvu, da so se vnosi virusa iz tujine ustavili.

Je pa Rozman opozoril, da število okuženih v Sloveniji narašča, virus pa je žal dosegel tudi ranljivo populacijo v domovih za starejše, saj se število starejših obolelih povečuje, bolnišnice pa se počasi polnijo.

Če bo treba povečati oddelke za covid-19, se bodo čakalne vrste v zdravstvu znova začele daljšati, je dejal Rozman in dodal, da je že ob prvem valu zdravstvo delovalo na robu. Zato je pozval k uporabi mask, razkužil za roke in spoštovanju fizične distance, pa tudi k uporabi aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom.

Prihaja sezona viroz, respiratorni virusi pa nimajo specifičnih kliničnih slik. Težave bodo s šolo, službami, vsi bodo zahtevali brise, zato je potrebno, da okužbe čim bolj omejimo, je dejal. Z upoštevanjem ukrepov za zamejevanje novega koronavirusa pa se po njegovih besedah hkrati zameji tudi vse ostale respiratorne viruse.

Po Kacinovih besedah je bilo sicer v sredo opravljenih 150 nadzorov spoštovanja karantene. Skupno je bilo doslej izvedenih 21.787 nadzorov. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov.

Zdravstveni inšpektorji pa so obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. Samo v sredo so nadzor izvedli v 140 različnih objektih. Izdali pa niso nobene globe.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window