Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koronavirus utegne povečati izpad pobranega DDV v članicah EU

nedelja, 13.9.2020

Bruselj, 13. septembra (STA) - Države EU so leta 2018 zaradi neučinkovitosti pri pobiranju DDV izgubile 140 milijard evrov prihodkov. Razlika med pričakovanimi prihodki od DDV in dejansko pobranim zneskom oz. t.i. vrzel pri pobiranju DDV je bila nekaj nižja kot prejšnja leta, vendar pa bi se utegnila letos zaradi koronavirusa spet povečati, ocenjujejo v Bruslju.

Nominalno se je skupna vrzel pri pobiranju DDV v EU leta 2018 zmanjšala za nekaj manj kot milijardo evrov, potem ko se je leto prej za 2,9 milijarde evrov. Evropska komisija bi pričakovala nadaljnje zmanjševanje, a kot je sporočila pred nekaj dnevi, bo pandemija covida-19 ta pozitivni trend verjetno obrnila.

Podatki za leto 2020 namreč kažejo na spremembo tega trenda. Zaradi gospodarskih učinkov pandemije se utegne vrzel pri pobiranju DDV letos povzpeti na 164 milijard evrov, zdaj ocenjuje komisija. Ta številka vključuje oceno izgube prihodkov zaradi goljufij in utaj, izogibanja plačilu davkov, stečajev, insolventnosti ter napačnih izračunov.

Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je te podatke komentiral z besedami, da prizadevanja za omejevanje priložnosti za goljufije in utaje na področju DDV sicer počasi napredujejo, a da je potrebnega še veliko več dela.

"Pandemija je korenito spremenila gospodarske obete EU in bo tudi močno prizadela prihodke iz DDV. V tem trenutku si države EU preprosto ne morejo privoščiti takšnih izgub. Zato moramo storiti več, da znova odločno okrepimo boj proti goljufijam na področju DDV, hkrati pa poenostavimo postopke in izboljšamo čezmejno sodelovanje," je podčrtal komisar.

Podatki kažejo, da so države članice različno uspešne pri pobiranju DDV. Največjo vrzel pri pobiranju DDV je Evropska komisija predlani zaznala v Romuniji. Izpad prihodkov iz DDV je namreč znašal kar 33,8 odstotka. Sledita Grčija (30,1 odstotka) in Litva (25,9 odstotka).

Z najmanjšo vrzeljo se po drugi strani lahko pohvalijo Švedska (0,7 odstotka), Hrvaška (3,5 odstotka) in Finska (3,6 odstotka).

V absolutnem smislu so bile največje vrzeli pri pobiranju DDV zabeležene v Italiji (35,4 milijarde evrov), Združenem kraljestvu (23,5 milijarde evrov) in Nemčiji (22 milijard evrov).

Slovenija je med bolj uspešnimi članicami unije na tem področju - vzel pri pobiranju DDV je za leto 2018 izračunana pri 3,8 odstotka oz. v nominalnem znesku v višini 148 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window