Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj bo nov migracijski pakt predstavil 23. septembra

ponedeljek, 14.9.2020

Bruselj, 14. septembra (STA) - Evropska komisija namerava nov migracijski pakt, ki naj bi odpravil zastoj pri reformi evropskega azilnega sistema in pomagal preprečiti katastrofe, kakršna se dogaja v grškem centru za migrante Morii, predlagati 23. septembra, torej teden prej, kot se je načrtovalo, je danes napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leynova je tudi poudarila, da bi lahko po požaru v Morii na grškem otoku Lezbos zgradili nov center pod skupnim vodstvom EU in Grčije. Pri tem je treba jasno opredeliti pristojnost in odgovornost, je opozorila na novinarski konferenci po vrhu EU in Kitajske.

Ta projekt mora biti po predsedničinih besedah tesno usklajen z novim migracijskim paktom, ki ga bo torej komisija predstavila prihodnji teden. Predstavitev pakta je bila predvidena spomladi, a so jo nato preložili na čas po poletju.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izpostavila, da si Grčija zasluži podporo in da reševanje migracijskih vprašanj ni odgovornost Grčije, temveč evropski projekt, pri čemer je treba zagotoviti spoštovanje evropskih standardov.

Reforma evropskega azilnega sistema je že leta v slepi ulici zaradi spornih obveznih migracijskih kvot. Vprašanje ostaja, kako bo komisija ta problem rešila v novem paktu, saj se stališča članic glede tega niso bistveno spremenila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window