Navigacija
Portal TFL

STA novice / NIJZ delovne organizacije poziva k zaščitnim ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa

torek, 15.9.2020

Ljubljana, 15. septembra (STA) - Delovne organizacije naj delo organizirajo tako, da bo med zaposlenimi čim manj druženja in bo med njimi ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja. Spodbujajo naj k umivanju in razkuževanju rok, sestanke pa naj organizirajo na prostem ali na daljavo, je v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa pozvala Urška Blaznik z NIJZ.

Spomnila je, da je bila situacija spomladi nekoliko drugačna, saj smo se novemu koronavirusu umaknili, zaprli smo šole in delali od doma. "Danes si želimo, da bi z virusom živeli, zato moramo biti od njega pametnejši in upoštevati dokaj enostavne ukrepe," je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 dejala Blaznikova z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Ob tem je izpostavila delovne organizacije, ki so zaradi druženja zaposlenih tvegano okolje za prenos okužbe. Kot je dejala, NIJZ težko pripravi enotna priporočila za vsa podjetja. Vsako mora ubrati različne pristope in prilagoditve, da bi zmanjšali prenos virusa. Pri tem se po pomoč lahko obrnejo tudi na svojega specialista medicine dela, ki najbolje pozna način dela v posamezni delovni organizaciji, je pojasnila.

Pri upoštevanju ukrepov za zamejitev širjenja okužbe z novim koronavirusom morajo podjetja po besedah Blaznikove vključiti prav vse zaposlene. Ob tem je pomembno, da vsak tudi ve, kdo v delovni organizaciji je odgovoren za pripravo zaščitnih ukrepov in da so pripravljeni skupaj z zaposlenimi, ki jih naj nato dosledno upoštevajo.

Na NIJZ dobivajo tudi številna vprašanja, ali so dovoljeni sestanki in s koliko osebami. "Želimo si, da je število čim manjše," je poudarila Blaznikova. Predlagala je, da se, če je le mogoče, sestanki organizirajo v dovolj velikih prostorih, da je lahko razdalja med udeleženci zadostna, na prostem ali na daljavo. Sestanki naj bodo tudi čim krajši, v zaprtih prostorih pa naj se uporabljajo zaščitne maske.

"Doma imamo šolarje, starejše, bolne, zato moramo vedeti, s kom se družimo in se vesti odgovorno. Bodimo pozorni eden do drugega," je pozvala.

Spomnila je, da združevanje ljudi še vedno omejeno na deset oseb oziroma na 50, če imamo seznam udeležencev in njihove kontaktne podatke. Več udeležencev pa je lahko na javnih dogodkih, ki so dobro organizirani in imajo določena sedišča, vstopne in izstopne točke itd.

Ob tem je Blaznikova opozorila, da je vsako zbiranje tvegan dogodek, četudi se dogaja na prostem. Zato je nujno upoštevanje vseh epidemioloških priporočil. To velja tudi za bližajoče se trgatve, ki so po njenih besedah kot delovne organizacije, zato jih treba dobro organizirati. Udeležencem priporoča, naj držijo primerno osebno razdaljo in naj ne sedijo za isto mizo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window