Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prek rebalansa tudi člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor

torek, 15.9.2020

Ljubljana, 15. septembra (STA) - Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor se je seznanil s predlogom rebalansa državnega proračuna za letos v delu, ki se nanaša na resorja pristojnih ministrstev. Za področje prometa in energetike bo namenjenih 17 milijonov evrov več sredstev, na okoljskem ministrstvu pa je ključna sprememba na področju ravnanja z odpadno embalažo.

Skladno s predlogom rebalansa letošnjega proračuna se bodo sredstva ministrstvu za infrastrukturo povečala za 10,65 milijona evrov, ministrstvo za okolje in prostor pa bo glede na sprejeti proračun dobilo dobrih 70.000 evrov več.

"Proračun ministrstva za okolje in prostor bo rebalansom neznatno drugačen, zato verjamem, da ga bodo poslanci sedanje opozicije z veseljem podprli, ker je to pravzaprav njihov proračun z minimalnimi korekcijami," je na današnji seji odbora dejal okoljski minister Andrej Vizjak.

Kot je pojasnil, gre za približno 315 milijonov evrov težak proračun, spreminjajo pa predvsem njegov integralni del na postavki ravnanja z odpadno embalažo. Marca se je na skladiščih izvajalcev javnih služb nabirala odpadna embalaža, nato je prišlo do epidemije, ki je gospodarstvo še bolj prizadela, je pojasnil Vizjak in dodal, da se je vlada odločila ta skladišče pospraviti.

"Odpeljali bomo vse viške odpadne embalaže, ki je družbe za ravnanje z odpadno embalažo skladno odločitvijo upravnega sodišča niso dolžne prevzemati," je izpostavil in dodal, da je ta ukrep težak približno 15 milijonov evrov. Del sredstev so že zagotovili s prerazporeditvami iz ministrstva za finance, letos bodo za ukrep namenili štiri milijone evrov in naslednje leto še tri.

Za dobrih 10,5 milijona evrov pa se z rebalansom povečuje proračun infrastrukturnega ministrstva, ki je sicer težak nekaj manj kot 870 milijonov evrov. Po besedah državnega sekretarja Blaža Košoroka je več sredstev predvidenih predvsem za državne ceste in javni potniški promet, vlaganja v železnice, energetiko in delno tudi ukrepe trajnostne mobilnosti ter javni potniški promet.

Na področju državnih cest je ključno nadaljevanje vlaganj skladno z drsnim načrtom, je dejal in naštel vrsto projektov, ki se že izvajajo ali pa se bodo v prihodnje. Med drugim bo ministrstvo dodatnih 30 milijonov integralnih sredstev namenilo rekonstrukcijam, obnovam, obvoznicam, kolesarskim potem, objektom, ureditvam cest ... Na področju avtocest in hitrih cest je Košorok izpostavil projekt tretje razvojne osi.

Na področju železnic so po navedbah državnega sekretarja ključna vlaganja usmerjena v razvoj zmogljive infrastrukture, predvsem na koridorskih progah. Zagotavljati je treba nemoteno nadaljevanje projektov v teku, med drugim Divača-Koper, nadgradnje železniški prog Zidani most-Celje in Maribor-Šentilj, modernizacija kočevske proge, je naštel.

Z rebalansom proračuna se povečuje tudi obseg proračunskih sredstev za financiranje javnega potniškega prometa za približno 12,8 milijona evrov, kot razlog pa je Košorok navedel izpad prihodkov prevoznikov zaradi izrednih razmer. Na področju energetike je medtem ključno doseganje ciljev energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov ter zmanjšanje toplogrednih plinov, je izpostavil.

Člani odbora so se strinjali, da je pripravo rebalansa v veliki meri narekovala epidemija covida-19, a so kljub temu nekateri izrazili obžalovanje nad krčenjem sredstev na določenih postavkah. Poslanec Rudi Medved (LMŠ) je izpostavil, da se za 9,5 milijona evrov krčijo sredstva na področju učinkovite rabe energije, "ki je v preteklosti pomenil izjemno uspešen investicijski ciklus".

"Vsak proračun je odraz slike dela aktualne vlade in obstoječa situacija je taka, da je ni mogel nihče predvideti, zato letos tudi rekordno zadolževanje v višini 4,2 milijarde evrov," je dejal poslanec SAB Andrej Rajh. V SAB po njegovih besedah ne bodo kritični do zadolževanja, "kajti kdo drug, če ne država, bo pomagal prebivalcem in gospodarstvu". "Je pa ključno, da bo na podlagi te zadolžitve sledila gospodarska rast," je dodal.

Najbolj kritičen do rebalansa je bil poslanec Levice Željko Cigler. Kot je dejal v stranki rebalansu nasprotujejo, ker ne zagotavlja dovolj sredstev za javno zdravstvo, ki je trenutno številka ena v Sloveniji. Prav tako reže sredstva za kulturo, znanost in razvoj, istočasno pa se napoveduje v naslednjem šestletnem obdobju zapravljanje za 408 milijonov evrov za oklepnike, 65 milijonov za raketne sisteme in 43 milijonov za pehotno orožje. "To niso problemi, ki tarejo Slovenijo v tem trenutku," je dejal.

Vlada rebalans predlaga zaradi povečanih izdatkov in nižjih prihodkov zaradi izbruha novega koronavirusa. Glede na sprejeti proračun je predlagano povečanje predvidenih odhodkov za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov. Predlagano je zmanjšanje predvidenih prihodkov za 1,6 milijarde evrov na 9,2 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bi tako znašal 4,2 milijarde evrov oz. 9,3 odstotka BDP.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window