Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada pri dvigu odmernega odstotka za pokojnine za štiriletno prehodno obdobje

četrtek, 17.9.2020

Ljubljana, 17. septembra (STA) - Vlada podpira predlog novele pokojninskega zakona, ki so ga v zakonodajni postopek vložili v SAB in po katerem bi se prehodno obdobje za uveljavitev višjega odstotka za odmero pokojnine skrajšal s šest na tri leta. Vendar vlada napoveduje dopolnila, tako da bo prehodno obdobje trajalo štiri leta.

Ustrezna dopolnila bodo zasledovala cilje koalicijske pogodbe, po kateri naj se odmerni odstotek v višini 63,5 odstotka uveljavi v štiriletnem prehodnem obdobju, so sporočili z vlade.

Vlada pojasnjuje, da morajo biti vse spremembe pokojninskega sistema vpeljane postopno, učinkovati morajo za naprej in ob ustrezno dolgih prehodnih obdobjih. Za zagotavljanje večje pravičnosti do vseh deležnikov sistema je zato potrebno, da se tudi višje pravice zagotovijo na omenjen način. Pri uveljavljanju nove zakonodaje po njenih besedah ne sme priti do nesorazmernih posegov, ki bi lahko med zavarovanci, upokojenih v letu pred uveljavitvijo zakona ter v letih tik po njegovi uveljavitvi, povzročile nesorazmerno velike razlike. Primernost ureditve je torej treba gledati z vidika celotne populacije, še meni vlada.

Prav tako je treba po njenih navedbah opozoriti tudi na finančne posledice vloženega predloga. Te bi namreč v primeru triletnega prehodnega obdobja in ob predvidenem povišanem primanjkljaju zaradi posledic epidemije novega koronavirusa obremenile proračun v večji meri, kot pa če bi bilo prehodno obdobje štiri leta.

V SAB so predlog vložili z namenom, da bi zvišali življenjski standard bodočim upokojencem in zagotovili enakopravno obravnavo pri odmeri pokojnine. Lani sprejeta novela pokojninskega zakona namreč z letošnjim letom postopno zvišuje odstotek za odmero pokojnin s 57,25 na 63,5 odstotka za moške v šestih letih, medtem ko za ženske že velja v višini 63,5 odstotka.

Po oceni SAB je šestletno prehodno obdobje absolutno predolgo in v praksi pomeni, da bodo morali tisti, ki želijo višji odmerni odstotek in s tem najugodnejšo odmero pokojnine, v delovnem razmerju kljub izpolnjenim pokojninskim pogojem vztrajati še pet dodatnih let.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window