Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ na rednem zasedanju v torek in sredo o rebalansu letošnjega proračuna (dopolnjeno)

petek, 18.9.2020

Ljubljana, 18. septembra (STA) - V ponedeljek se bo začelo redno zasedanje državnega zbora. Sejo bo zaznamovala obravnava rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki je predvidena v torek in sredo. Skupno so za proračunske dokumente rezervirali dobrih 26 ur, pri čemer bo DZ v torek zasedal od 9. do 22. ure, v sredo pa od 9. ure do zaključka glasovanj.

Časovni potek seje je danes določil kolegij predsednika DZ. V ponedeljek bodo, kot običajno ob začetku seje, na vrsti poslanska vprašanja. V torek bo najprej predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna poslankam in poslancem predstavil predsednik vlade Janez Janša.

Spremembe proračuna, ki ga je DZ sprejel novembra lani, so potrebne, ker se je vlada ob izbruhu epidemije covida-19 marca letos soočila z nepričakovanimi izdatki za blaženje njenih posledic. Državni proračun tako ob koncu leta ne bo izkazoval presežka, pač pa primanjkljaj v višini 4,2 milijarde evrov.

Ob predlogu rebalansa, za obravnavo katerega je predvidenih dobrih 18 ur, bodo poslanci odločali še o predlogu novele zakona o izvrševanju državnega proračuna za letos in prihodnje leto ter predlogu sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022.

V četrtek je na dnevnem redu več zakonskih predlogov. Najprej bo na vrsti predlog sprememb zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga je predlagal DS, nekoliko popravljenega po podprl tudi matični odbor. Tako sedaj predvideva, da se bo s prihodnjim letom tistim staršem, ki koristijo pravico do krajšega delovnega časa, osnova za plačilo prispevkov za socialno varnost do polne delovne obveznosti izračunala na enak način kot za starševsko nadomestilo, torej povprečje zadnjih 12 mesecev, in ne več od minimalne plače, kot to velja sedaj. Rešitve pa naj bi dorekli do obravnave na seji.

Nato se bodo poslanke in poslanci opredelili do dveh predlogov SDS. Z dopolnitvijo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju želijo izenačiti pravice zavarovancev, ki so pokojninsko dobo dokupili, s tistimi, ki se jim je doba prostovoljnega zavarovanja priznala kot pokojninska doba brez dokupa. Z novelo zakona o javnem jamstvenem in preživninskem skladu RS pa bi izenačili položaj otrok, ki dobivajo preživnino od enega od staršev, in tistih, ki prejemajo nadomestilo iz preživninskega sklada, tako da bi bili tudi ti do nadomestila preživnine upravičeni do 26. in ne le do 18. leta.

DZ bo v četrtek obravnaval tudi dopolnitve zakona o varstvu javnega reda in miru ter zakona o nadzoru državne meje, ki so ga v opozicijskih SD, LMŠ in SAB predlagali z namenom omejitve delovanje paravojaških enot oziroma t. i. vard, ter vladni predlog sprememb zakona o voznikih, pri katerem gre za uskladitev z evropsko direktivo.

Pri predlogu Levice, da bi nadomestila plače zaradi karantene uredili v zakonu o delovnih razmerjih, predlogu SAB za uzakonitev brezplačnega javnega prevoza za dijake in študente v času poletnih počitnic, ter ponovnem poskusu DS za spremembe njihovega zakona, pa bodo poslanke in poslanci zgolj predstavili stališča, saj so predlogi že ob obravnavi na odborih ostalih brez zadostne podpore.

DZ bo v petek približno štiri ure razpravljal o spremembah zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. Predlog DS so z dopolnilom DeSUS na matičnem odboru popravili tako, da sedaj predvideva dvoodstotno izredno uskladitev pokojnin v decembru, in sicer ne glede na gospodarsko rast preteklega leta.

Tudi v predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki so jo predlagali poslanci iz SMC, SDS in DeSUS, je matični odbor vnesel nekaj dopolnil, s katerimi je tudi umaknil sprva predlagano določbo o obveznem celjenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi. Za obravnavo tega zakona so prav tako predvidene štiri ure.

Še ura več pa je rezervirana za tretjo obravnavo predlog novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb.

Sejo bodo poslanke in poslanci nadaljevali v torek, 29. septembra, ki bo predvsem v znamenju dveh predlogov s področja obrambe. Na dnevnem redu je vladna novela zakona o obrambi, ki se ji sodeč po podpori na matičnem odboru tudi na glasovanju na plenarni seji obeta potrebna dvotretjinska podpora. Vojaki se, če bo novela sprejeta, lahko nadejajo nekaj več socialne varnosti po 45. letu.

Pestra razprava se obeta tudi pri vladnem predlogu zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, ki v teh letih vojski namenja 780 milijonov evrov. Na odboru DZ so bili predstavniki koalicije naklonjeni modernizaciji in krepitvi vojske, medtem ko so v opoziciji kritični. Levica je predlagala posvetovalni referendum o predlogu.

V okviru skrajšanega postopka se bodo v torek, ko bodo na vrsti tudi mandatno-volilne zadeve, poslanci opredelili še do novele zakona o tožilstvu, kjer kritike opozicijskih poslancev ter predstavnikov tožilcev letijo predvsem na predlog za uvedbo sopodpisa vodje tožilstva v primeru zavrženja ovadbe za resnejša kazniva dejanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window