Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija s pritožbo nad razsodbo Sodišča EU v primeru Appla

petek, 25.9.2020

Bruselj, 25. septembra (STA) - Evropska komisija se je pritožila na odločitev Splošnega sodišča EU, ki je razveljavilo bruseljski nalog ameriškemu Applu, da mora tehnološki velikan na Irskem plačati za 13 milijard evrov neplačanih davkov. Komisija meni, da je sodišče v sodbi naredilo številne pravne napake, je dejala pristojna komisarka Margrethe Vestager.

Odločitve drugostopenjskega organa znotraj Sodišča EU po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ne gre pričakovati pred letom 2021.

Zgodovinsko odločitev komisije, da Applu naloži popolačilo davkov za nazaj, je avgusta 2016 predstavila prav Vestagerjeva, Evropa pa se je tedaj znašla na zemljevidu "nadlog" za podjetja iz Silicijeve doline.

Sklep komisije sta sicer izpodbijala tako proizvajalec iPhonov kot tudi Irska, prvi mož Appla Tim Cook pa je odločitev Bruslja takrat ocenil za "totalno politično sranje".

Iz Appla so danes sporočili, da bodo pregledali pritožbo Evropske komisije, ko jo bodo prejeli. "A ta ne bo spremenila dejanskih sklepov Splošnega sodišča EU, ki dokazujejo, da smo se na Irskem vedno držali zakona, kot to počnemo povsod, kjer delujemo," so dodali v družbi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window