Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj za dodatno omejitev izpostavljenosti rakotvornim kemikalijam pri delu

sobota, 26.9.2020

Bruselj, 26. septembra (STA) - Evropska komisija je ta teden predlagala dodatno omejitev izpostavljenosti rakotvornim kemikalijam pri delu. Po ocenah naj bi se z novimi pravili izboljšalo varovanje več kot 1,1 milijona delavcev in delavk v številnih sektorjih.

Kot so ta teden sporočili iz Bruslja, v EU za rakom vsako leto zboli okoli 120.000 delavcev, ki so pri delu izpostavljeni rakotvornim snovem, kar povzroča približno 80.000 smrtnih žrtev na leto. "Komisija želi delavce bolje zaščititi pred rakom, zato je predlagala nadaljnjo omejitev izpostavljenosti rakotvornim kemikalijam pri delu," so poudarili.

V četrti reviziji direktive o rakotvornih in mutagenih snoveh je komisija določila nove ali spremenila obstoječe mejne vrednosti za tri snovi - akrilonitril, nikljeve spojine in benzen. Po ocenah naj bi se z novimi pravili izboljšalo varovanje več kot 1,1 milijona delavcev v številnih sektorjih.

"S tem predlogom začenja komisija uresničevati svojo zavezo, da se bo borila proti raku. Bistveni del te zaveze bo prihodnji evropski načrt za premagovanje raka," so izpostavili.

Nove ali spremenjene mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost navedenim snovem bodo po njihovih navedbah prinesle jasne koristi delavcem in delavkam. S predlaganimi pravili se bodo preprečila z delom povezana rakava obolenja in druge hude bolezni, kar bo v prid zdravju in kakovosti življenja.

"Predlog bo poleg tega koristil podjetjem, saj se bodo zmanjšali stroški absentizma in zavarovanja, ki so posledica zdravstvenih težav in rakavih obolenj, povezanih z delom," so prepričani v komisiji.

O predlogu bosta zdaj razpravljala Evropski parlament in Svet.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window