Navigacija
Portal TFL

STA novice / V večstanovanjskih stavbah obvezni razpršilniki za razkuževanje rok (dopolnjeno)

sobota, 3.10.2020

Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Vlada je sprejela odlok o namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev razpršilnikov bodo morali zagotoviti upravniki večstanovanjskih stavb, in sicer ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima. Odlok, ki je danes objavljen v uradnem listu, bo začel veljati 7. oktobra.

Kot so po petkovi dopisni seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, namestitev razpršilniki opravi upravnik sam ali zagotovi, da to opravi tretja oseba, ki jo izbere upravnik, ali pa eden od etažnih lastnikov, če upravnik nima na razpolago dovolj zaposlenih ali ne more zagotoviti, da delo opravi tretja oseba. V večstanovanjskih stavbah, ki v skladu s posebnimi predpisi nimajo upravnika, namestitev zagotovijo lastniki v večstanovanjskih stavbah.

Odlok za Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije ni sporen. Spomladi je bilo sporno obvezno razkuževanje določenih površin, ker so tudi strokovnjaki menili, da to ni najbolj učinkovito, je za STA dejal direktor zbornice Boštjan Udovič. Namestitev razkuževalnikov, kar določa tokratni odlok, pa so upravnikom priporočali že takoj ob nastopu epidemije, je spomnil.

"Stroški seveda bodo, a niso primerljivi s tistimi, ki so nastali zaradi razkuževanja površin," je dodal.

Vlada bo vsakih 14 dni ugotavljala strokovno utemeljenost ukrepa, ki cilja na zmanjševanje tveganja širjenje okužbe z virusom sars-cov-2, in se ob upoštevanju strokovnih razlogov odločila o njegovi nadaljnji uporabi ali spremembi oz. odpravi.

Spomladi je lastnike in stanovalce v večstanovanjskih stavbah ter upravnike stavb precej razburjala obveznost razkuževanja določenih površin dvakrat na dan. Marsikje je ukrep prinesel tudi višje položnice.

Vlada je 14. maja ukrep odpravila, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so nato pripravili priporočila za čiščenje skupnih prostorov in opreme. Z vodo in detergentom je treba čistiti predvsem kljuke, stikala in ograje, ob vhod namestiti razkužilo za roke, skupni prostori pa se morajo večkrat na dan zračiti, so opozorili takrat.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window