Navigacija
Portal TFL

STA novice / Violeta Tomić za razpravo glede ukinitve zakona o enotni ceni knjige na odboru

četrtek, 8.10.2020

Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Vlada v petem protikoronskem paketu ukinja zakon o enotni ceni knjige, obenem pa s predvidenimi ukrepi diskriminira samozaposlene v kulturi, je za STA opozorila poslanka Levice Violeta Tomić. Kot predsednica odbora za kulturo bo po petkovi proračunski seji odbora sklicala še eno sejo, na kateri bi obravnavali ta dva ukrepa.

"Vlada nam v vsakem protikoronskem paketu podtakne kakšne cukrčke, ki jih potem skušamo prepoznati in onemogočiti," je v izjavi za STA v DZ povedala Violeta Tomić.

V tokratnem po njenih besedah ukinja zakon o enotni ceni knjige, ki velja od leta 2014 in ki založnikom omogoča, da prvega pol leta postavijo enotno ceno knjige in s tem zagotovijo dvig pismenosti in večjo dostopnost knjige.

Vlada je to storila enostransko, brez kakršnih koli analiz, posvetovanj s stroko, Javno agencijo za knjigo RS in založniki, je opozorila Violeta Tomić. Kot je napovedala, bo zato v petek po obravnavi proračuna na odboru za kulturo kot zainteresiranem delovnem telesu sklicala še eno sejo.

Na njej bodo poleg omenjene problematike izpostavili tudi "diskriminacijo samozaposlenih v kulturi". Kot je pojasnila, je temeljni mesečni dohodek za samozaposlene 1100 evrov, za samozaposlene v kulturi pa le 700, saj predvidevajo, da jim ministrstvo za kulturo plačuje prispevke. Vendar pa teh prispevkov ministrstvo ne plačuje vsem, je še dodala.

Vlada je predlog petega protikoronskega zakona sprejela na dopisni seji prejšnji torek. Prenehanje veljavnosti zakona o enotni ceni knjige predvideva 127. člen, ki govori o prenehanju veljavnosti z epidemijo povezanih zakonov in odredb.

Na predvideno ukinitev veljavnosti zakona se je odzvala direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida, ki je opozorila, da se zakon ukinja brez analize in posvetovanj s stroko. Na ministrstvu za kulturo pa menijo, da se javni interes, ki ga je zagovarjal takratni predlagatelj, lahko doseže na druge načine.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window