Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ob novih rekordnih številkah okuženih vlada v zaostritev ukrepov (zbirno)

četrtek, 8.10.2020

Ljubljana, 08. oktobra (STA) - Drugi dan zapored Slovenija beleži rekordne prirastke okužb z novim koronavirusom. Zaradi zaskrbljujoče epidemiološke situacije je vlada omejila zbiranje na 10 ljudi, do 500 pa bo mogoče ob soglasju NIJZ. Omejila je tudi strežbo hrane in pijače v lokalih ter število strank v zaprtih prostorih. V petek bo tudi seja sveta za nacionalno varnost.

Ob 3665 testih, ki so jih naredili v sredo, je bilo pozitivnih 387 oz. več kot 10 odstotkov. Še dan prej je število okužb prvič preseglo 300. Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v sredo potrdili 35 okužb med zaposlenimi v zdravstvu, dve med zaposlenimi v domovih za starejše in 13 med oskrbovanci domov.

Nove okužbe so potrdili v domovih starejših v Preddvoru, Domžalah, Jesenicah in ljubljanskih Mostah, pa tudi v Varstveno-delovnem centru (VDC) Zagorje.

V sredo se je v bolnišnicah zdravilo 131 bolnikov s covidom-19, 21 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. En bolnik s covidom-19 je v sredo umrl.

Zaradi naraščanja števila obolelih s covidom-19 Univerzitetni klinični center Ljubljana ostale bolnike z infekcijske klinike seli v Bolnišnico dr. Petra Držaja. Klinika bo tako obravnavala le še bolnike s covidom-19.

Generalni direktor UKC Janez Poklukar je opozoril, da jim zaradi naraščanja števila bolnikov, povezanih s covidom-19, primanjkuje zdravniškega kadra, zato so že ustavili izvajanje posebnega programa, ki so ga izvajali zunaj rednega delovnega časa. Če se bo v prihodnje pritisk na bolnišnice še nadaljeval, bodo morali po njegovih besedah začeti postopoma ustavljati tudi ostale programe, naprej verjetno nenujne, kot so operacije kolka ali kolena, nenujne operacije žolčnika in podobno.

Zaradi velikega števila okužb z novim koronavirusom bodo način dela spremenili tudi epidemiologi. Kot je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel, bodo prioritetno iskali stike okuženih v domovih starejših, socialnovarstvenih zavodih, šolstvu, zdravstvu in skupnih gospodinjstvih. Število primerov namreč tako hitro raste, da vseh ne uspejo epidemiološko obravnavati na način, kot so jih doslej. Epidemiologi zato računajo tudi na vse okužene, da sami obvestijo stike, ti pa naj ravnajo preventivno.

Ob tem so na Inštitutu Jožef Stefan izdelali projekcijo, ki kaže, da se bo ob trenutni dinamiki epidemije z reprodukcijskim številom 1,43 število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 50 do 450, število hospitaliziranih bo že ob koncu meseca preseglo 400, ob koncu meseca bo tudi več kot 50 bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo. Skupno število umrlih bolnikov s covidom-19 pa bi v dobrem mesecu naraslo na več kot 250.

Premier Janez Janša je za petek sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo razpravljali o razmerah, v katerih je Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa. Na dnevnem redu je sicer tudi razprava o nezakonitih migracijah.

Vlada pa je ob poslabšanju epidemiološke situacije danes sklenila, da od petka ne bo več mogoče zbiranje več kot 10 ljudi. Zbiranja oz. prireditve z udeležbo do 500 ljudi bodo možne v primeru pozitivnega mnenja NIJZ, a bo na teh dogodkih prepovedana strežba pijače in hrane.

Odlok po Hojsovih besedah velja za zbiranje na javnih krajih in vseh drugih prostorih, vključno z zasebnimi. A to ne pomeni, da bo inšpekcijski nadzor možen v stanovanju posameznika, je dejal Hojs. Bodo pa lahko inšpektorji nadzorovali spoštovanje odloka v zasebnih druženjih, denimo v restavracijah, gostilnah ali društvih. Odlok ne predvideva nobenih izjem.

Ob tem je napovedal, da lahko protestniki na kolesih od petka pričakujejo, da jih bo policija bolj dosledno identificirala in kaznovala ob nespoštovanju odloka. Dodal je namreč, da so bila "petkova kolesarjenja ena najbolj evidentnih in grobih kršitev zadnjih mesecev".

Vlada je danes tudi sklenila, da bodo v gostinskih lokalih lahko od petka po novem stregli hrano in pijačo le gostom, ki sedijo za mizo, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Pri tem bodo morali gosti vzdrževati najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje, če seveda ne gre za osebe iz istega gospodinjstva.

To pa ne velja za osebni dvig hrane in pijače, je dodal.

V zaprte javne prostore, kot so trgovine, banke, pošte in uradi, pa bo odslej lahko hkrati vstopilo le omejeno število oseb. Njihovo število bo odvisno od kvadrature prostora, in sicer bo lahko v njem le ena stranka na 20 kvadratnih metrov. Osebe, ki so tam zaposlene, se pri tem ne upoštevajo.

Na današnji seji vlade je sicer zdravstveni inšpektorat vladi poročal o opravljenih nadzorih. Kot je razvidno iz podatkov inšpektorata, se je velika večina izrečenih sankcij letos nanašala na področje nalezljivih bolezni.

Inšpektorji so tako od začetka leta opravili skoraj 47.100 nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600 in na ostalih področjih 6500. Izrekli so več kot 4900 sankcij v vrednosti preko 1,1 milijona evrov, od tega na področju nalezljivih bolezni 4500 sankcij v vrednosti 830.000 evrov, so sporočili po seji vlade.

Na področju spoštovanja karantenskih odločb so izrekli 278 prekrškovnih sankcij, pri nadzorih v gostinstvu, trgovinah in drugih objektih ter na prireditvah pa so našteli 86 sankcij. Izrekli so tudi 115 glob fizičnim osebam, ki niso nosile maske. Pri izvedbah nadzora je večkrat prišlo tudi do žalitev in verbalnih napadov na inšpektorje.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window