Navigacija
Portal TFL

STA novice / V veljavi spremenjen seznam držav, pričakovati dodatne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa

ponedeljek, 12.10.2020

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Veljati pa je začel odlok, po katerem na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.

Na rdečem seznamu je manj hrvaških in avstrijskih administrativnih enot, Italija pa v celoti ostaja na oranžnem seznamu.

Za Avstrijo rdeči seznam velja za prihod iz administrativne enote Dunaj. S Hrvaške so na rdečem seznamu enote Brodsko-posavska, Dubrovniško-neretvanska, Liško-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska in Virovitiško-podravska, na Madžarskem pa enote mesto Budimpešta, Csongrad-Csanad, Gyor-Moson-Sopron, Pest in Vas.

Omejitev veljala za po eno administrativno enoto v Bolgariji, na Danskem, Portugalskem, v Estoniji in Litvi ter za več enot iz Francije, Irske, Nizozemske in Švice ter za številne iz Romunije in Združenega kraljestva.

Vlada je z današnjim dnem na rdeči seznam držav, za katere za ljudi ob vstopu v Slovenijo velja karantena, razen z negativnim testom ali izjemami, uvrstila Belgijo, Češko, Islandijo, Luksemburg in Španijo.

Po rekordnih 411 dnevno potrjenih okužbah z novim koronavirusom v soboto in rekordnih 158 hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal, da "le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere". Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje je tudi ta konec tedna snovala predloge ukrepov.

Po besedah vodje skupine Bojane Beović se rdeči fazi ne bomo izognili. Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko odrečemo za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window