Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zaradi preobremenjenosti služb zamude pri izdajanju karanten, predlog za takojšnja ustna odrejanja

ponedeljek, 12.10.2020

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - NIJZ je v preteklem tednu dal predlog za 5731 odreditev karanten, so pojasnili za STA. A so na ministrstvu za zdravje, ki podpišejo odreditev karantene, tako obremenjeni, da prihaja do zaostankov. To bi sicer lahko reševali z določbo v predlogu novega protikoronskega paketa, da se karantena na domu odredi ustno in je izvršljiva takoj.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so za STA pojasnili, da so v preteklem tednu izdali 5731 predlogov za karanteno, doslej skupaj pa 32.175 predlogov. A na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da so službe ministrstva kot tudi NIJZ glede na trenutno slabo epidemiološko stanje tako skrajno obremenjene, zato prihaja do zaostankov. "Zaostanek se dnevno spreminja, odvisno od odkritih žarišč," so navedli.

V preteklem tednu so namreč potrdili več kot 2000 primerov okužb z novim koronavirusom, število ljudi, ki so bili v stiku z okuženimi v dneh pred začetkom kliničnih znakov okužbe, je torej še bistveno višje.

Odrejanje karanten trenutno poteka tako, da epidemiologi na NIJZ podajo predloge za karanteno tistim, ki so bili v visokotveganem stiku z okuženim. Odločbe o karanteni pa izdaja ministrstvo za zdravje.

Po predlogu novega protikoronskega paketa pa bi karanteno na domu odredili ustno in bi bila izvršljiva takoj. Po novem bi bila za odreditev karantene pristojna epidemiološka služba NIJZ oz. policija, ki bi morala izdati pisno odločbo o karanteni v osmih dneh od ustne odločitve. Pritožba zoper pisno odločbo ne bi zadržala nadaljnjega izvrševanja ukrepa, predlaga zakon.

Čas trajanja karantene bi predlagal NIJZ, pri čemer ne sme biti daljši od najdaljše inkubacijske dobe za covid-19, ki znaša največ 14 dni.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window