Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija podaljšala okvir za prožnost pri dodeljevanju državne pomoči

torek, 13.10.2020

Bruselj, 13. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes sporočila, da bo začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državni pomoči v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19, podaljšala do sredine prihodnjega leta. Marca sprejeti ukrep bi se sicer iztekel konec letošnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Podaljšujemo ukrep, da bi se primerno odzvali na še naprej prisotne potrebe podjetij, obenem pa ščitimo enotni trg," so sporočili iz Bruslja. Napovedali so tudi dodatni ukrep, ki bo članicam EU omogočil, da pomagajo podjetjem s precejšnjim upadom prihodkov.

Marca sprejeti ukrep naj bi podjetjem zagotovil dovolj likvidnosti ter pomagal ohraniti kontinuiteto gospodarske dejavnosti med krizo in po njej. V njem je opredeljenih pet vrst pomoči, namenjenih odpravljanju resnih motenj, s katerimi se sooča gospodarstvo zaradi pandemije.

Prva možnost so neposredna nepovratna sredstva, selektivne davčne ugodnosti in predplačila. Članice lahko vzpostavijo sheme, s katerimi lahko podjetju za pokritje nujnih likvidnostnih potreb zagotovijo do 800.000 evrov.

Druga možnost so državna jamstva za posojila, ki jih podjetja najamejo od bank. Članice lahko z državnimi jamstvi zagotovijo, da bodo banke še naprej posojale strankam.

Subvencionirana javna posojila podjetjem so tretja možnost. Članice lahko podjetjem odobrijo posojila z ugodnimi obrestnimi merami, ki jim lahko pomagajo pokriti takojšnje potrebe po obratnih sredstvih in naložbah.

Začasni okvir omogoča tudi zaščitne ukrepe za banke, ki državno pomoč usmerjajo v realno gospodarstvo. Takšna pomoč se obravnava kot neposredna pomoč strankam bank, ne pa bankam samim. Okvir podaja tudi napotke, kako zagotoviti minimalno izkrivljanje konkurence med bankami.

Peta možnost pa je kratkoročno zavarovanje izvoznih kreditov. Okvir je uvedel dodatno prožnost pri dokazovanju, da so nekatere države netržna tveganja, s čimer omogoča, da država po potrebi zagotovi kratkoročno zavarovanje izvoznih kreditov.

Začasni okvir za zagotavljanje prožnosti pri uporabi pravil o državni pomoči je komisija sprejela tudi leta 2008 v odziv na svetovno finančno krizo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window