Navigacija
Portal TFL

STA novice / EIB odobrila 5,1 milijard evrov za okrevanje po koronski krizi

sreda, 14.10.2020

Luxembourg, 14. oktobra (STA) - Evropska investicijska banka (EIB) je v torek odobrila 5,1 milijarde evrov financiranja za podporo investicij podjetij, ki jih je najbolj prizadela koronavirusna kriza. Hkrati EIB podpira razvoj področij čiste energije, ravnanja z vodo, trajnostnega prevoza in urbanega razvoja, so sporočili iz banke.

Odobreno financiranje vključuje tudi do milijardo evrov posojil iz novega Evropskega jamstvenega sklada, ki je s tem začel operativno delovati.

"Zima se ni še niti začela, pa se očitno že soočamo z drugim valom pandemije covida-19 po Evropi. Zdravstveni sistemi so ponovno pod pritiskom in bati se moramo, da se bo situacija v prihajajočih mesecih še zaostrila," je posvaril predsednik EIB Werner Hoyer.

"V tej situaciji sem vesel, da je odbor EIB potrdil prve operacije pod okriljem novega Evropskega jamstvenega sklada, ki naj bi pomagal malim in srednjim podjetjem preživeti krizo," je dodal.

V banki so poudarili, da so od izbruha covida-19 odobrili že za 24,9 milijarde evrov za to, da bi lahko zasebni in javni subjekti po svetu bolje naslovili zdravstvene, družbene in gospodarske izzive.

Banka je sicer v torek odobrila več projektov, med njimi so novi ciljni programi zagotavljanja finančne pomoči podjetnikom in podjetjem v Nemčiji, Italiji, na Poljskem in v Španiji. Zunaj Evrope bo banka podpirala investicije v zasebni sektor v Indiji, Maroku, Gani in Zimbabveju.

Investicije, ki so usmerjene v povečevanje rabe čiste energije, zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida ter krepitev vodne infrastrukture, bodo med drugim usmerjene v Grčijo, Španijo ter Malavi. EIB je odobrila še projekt razvoja regionalnega in mestnega prevoza na Poljskem ter v Ukrajini, na Švedskem bo banka pomagala graditi nove šole, na Nizozemskem pa novo regionalno bolnišnico.

V Avstriji, Nemčiji in na Nizozemskem bo EIB zagotavljala dolgoročno financiranje za projekte lažjega dostopa do energetsko učinkovitih domovanj, podprla pa je še podnebne investicije v Milanu in naložbe v regionalni razvoj na Poljskem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window