Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat poštnih delavcev v DZ vložil 7000 podpisov za spremembo zakona o poštnih storitvah

četrtek, 15.10.2020

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Sindikat poštnih delavcev Slovenije, eden od dveh reprezentativnih sindikatov na Pošti Slovenije, je z vodstvom SLS v sredo v DZ vložili skoraj 7000 podpisov za spremembo zakona o poštnih storitvah. Cilj zakona je med drugim zaustaviti škodljivo zapiranje poštnih poslovalnic na slovenskem podeželju in tudi v mestih, so sporočili iz SLS.

Za SLS je nesprejemljivo, da je že doslej prišlo do množičnega zapiranja poštnih poslovalnic zaradi zahtev po 12-odstotnem donosu na kapital pri poslovanju Pošte Slovenije.

Sindikat poštnih delavcev je podpise pod pobudo za vložitev predloga novele zakona o poštnih storitvah začel zbirati 1. septembra. Za vložitev zakonodajne pobude v DZ so potrebovali najmanj 5000 podpisov volilcev.

Sindikat se zavzema za spremembo zakonodaje v smeri, da bi stroške za izvajanje univerzalne poštne storitve krili iz državnega proračuna. Evropska direktiva, ki ureja poštno zakonodajo, namreč določa obvezo povračila stroškov univerzalne poštne storitve, ki jih država lahko krije iz javnih sredstev ali iz kompenzacijskega sklada. Zakonodajalec se je v Sloveniji odločil za drugo možnost ter oblikovanje in upravljanje slednjega naložil Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve.

A v sindikatu menijo, da takšna rešitev povrnitve morebitnega neto stroška izvajalcu te storitve nikakor ni primerna, saj na slovenskem trgu ne deluje več izvajalcev, to pa pomeni, da bi praktično celotno breme financiranja sklada odpadlo na Pošto Slovenije kot edino izvajalko storitve.

Ob tem so opozorili, da v Sloveniji Pošta Slovenije od države kot lastnika ne dobi nikakršnih sredstev oz. pomoči in se kljub opravljanju javne poštne storitve financira sama. "Sama skrbi za poštno državno omrežje, investira kolikor je mogoče in lastniku ustvarja večmilijonski dobiček," so nanizali v sindikatu.

Po njihovi oceni je posledica tega, da Pošta Slovenije pri razvoju vse bolj zaostaja za tujimi poštnimi operaterji in ves čas išče nove tržne niše, da lahko vzdržuje omrežje, ki ga država zahteva. Posledično je podjetje prisiljeno tudi v zapiranje pošt, predvsem na podeželskih območjih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window