Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zdravniško društvo za začasno imuniteto izvajalcem zdravstvenih storitev pred kazenskimi in civilnimi tožbami (dopolnjeno)

ponedeljek, 19.10.2020

Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Slovensko zdravniško društvo poziva vlado, da po zgledu iz tujine podeli izvajalcem zdravstvenih storitev začasno imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami, ki bi lahko sledile nepopolni oskrbi v času izrednih zdravstvenih razmer. Sklep so sprejeli na petkovi skupščini, ko so obravnavali vpliv covida-19 na organizacijo zdravnikovega dela.

Kot so danes sporočili iz zdravniškega društva, so na petkovi letni skupščini zdravniki s primarne, sekundarne in terciarne ravni z različnih zornih kotov predstavili spremembe, ki jih je povzročilo obravnavanje vse večjega števila bolnikov s covidom-19. Zmanjkuje zdravnikov in medicinskih sester, bojijo se, da bo ob tej dinamiki rasti epidemije premalo intenzivnih postelj z ustrezno izobraženimi timi, so zapisali.

"Izkušnje iz sveta kažejo, da pride do večjih varnostnih tveganj, ko so kapacitete zdravstvenih sistemov presežene, kar se nam trenutno dogaja v Sloveniji," so dodali. Pri tem so opozorili, da so zdravniki in njihovi sodelavci preobremenjeni, pojavlja se izgorelost, upada motiviranost in kljub delovanju v dobri veri narašča verjetnost, da vseh bolnikov ne bo možno niti optimalno niti pravočasno oskrbeti.

V Slovenskem zdravniškem društvu izpostavljajo, da je opravljanje zdravniškega poklica poslanstvo in da se zdravniki zavedajo svoje odgovornosti, a bolezni še ne poznamo dovolj, učinkovitih zdravil in cepiv še nimamo, zdravstveni sistem pa je bil podhranjen že pred epidemijo, zato lahko v stiski ob omejenih resursih reagirajo zmotno.

Poleg tega pozivajo vlado, naj zagotovi večje število zdravnikov na primarnem nivoju, prebivalce pa prosijo za strpno komunikacijo in dosledno upoštevanje epidemioloških navodil. Kot so navedli, so časi, ko je lahko vsakdo prišel do zdravnika na primarni ravni po lastni želji, preteklost. "Vsi se moramo sprijazniti z dejstvom, da so zdravniki na primarnem nivoju, kljub povečanemu obsegu dela, delu v triažah in veliki želji po obravnavi vseh bolnikov, primorani regulirati nujnost, uporabljati predhodno naročanje in obravnavati le najbolj nujne primere," so zapisali v sporočilu medijem.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window