Navigacija
Portal TFL

STA novice / Tudi na sodiščih bodo delo prilagodili omejevanju širjenja novega koronavirusa

torek, 20.10.2020

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Številnim ukrepom za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom se pridružujejo tudi sodišča. Odredba vrhovnega sodišča, ki začenja veljati danes, med drugim določa, da lahko osebe, ki niso vabljene, na sodišče pridejo le ob predhodni najavi. Sodnik pa bo lahko tudi začasno omejil javnost celotne glavne obravnave.

Odredba o posebnih ukrepih iz 83.a člena zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju Slovenije, ki jo je v ponedeljkovem uradnem listu objavil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, med drugim predvideva, da stranke, njihovi pooblaščenci ali druge osebe, ki niso vabljene, lahko na sodišče pridejo samo v času uradnih ur, če so se pred tem najavile preko elektronske pošte ali telefona.

To pomeni, da tudi na zemljiško knjigo ali vložišče sodišča brez predhodne najave ne bo mogoče do preklica te odredbe.

Odredba med drugim določa, da se lahko naroki, seje in zaslišanja, če so izpolnjeni tehnični in prostorski pogoji, izvedejo videokonferenčno, ob ustreznem upoštevanju ostalih procesnih pogojev za izvedbo procesnega dejanja.

Če se naroki, seje oz. zaslišanja ne izvedejo video-konferenčno, mora biti razdalja med sodniki, sodnim osebjem, strankami, njihovimi pooblaščenci in drugimi osebami, ki niso iz istega gospodinjstva, vsaj 1,5 metra. Vsi morajo nositi zaščitno opremo, prostor pa mora biti razkužen in prezračen. Sodišče mora tudi voditi seznam prisotnosti s kontaktnimi podatki vseh prisotnih oseb.

Če naroka sodišče ne more izvesti na način, kot ga določa odredba, lahko sodišče narok tudi prekliče.

Sodnikom oz. predsednikom sodnih senatov pa odredba daje tudi možnost, da "z namenom preprečitve širjenja novega koronavirusa, varovanja zdravja in življenja ljudi in zagotovitve delovanja sodišč ter zagotavljanja izvajanja pravic in obveznosti" začasno omejijo javnost celotne glavne obravnave ali njenega dela. Lahko pa bodo določili tudi "druge primerne varovalne ukrepe v skladu s strokovnimi priporočili", še določa odredba vrhovnega sodišča.

Skladno z odredbo mora predsednik vrhovnega sodišča tedensko preverjati upravičenost uvedenih ukrepov. Odredba sicer predsednikom sodišč daje možnost, da sprejmejo tudi druge ukrepe.

Namen ukrepov iz odredbe je v čim večjem obsegu zagotoviti redno izvajanje sodne oblasti upoštevaje epidemijo novega koronavirusa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window