Navigacija
Portal TFL

STA novice / Združenje svetov delavcev poziva k uzakonitvi ukrepov proti okužbam s koronavirusom

torek, 20.10.2020

Kranj, 20. oktobra (STA) - V Združenju svetov delavcev Slovenije vlado pozivajo, naj dosedanja pravno nezavezujoča priporočila NIJZ delodajalcem o ukrepih proti okužbam z novim koronavirusom čim prej spremeni v pravno zavezujoči odlok. Delodajalci pa bi morali po njihovem mnenju v sprejemanje ukrepov proti okužbam enakopravno vključiti izvoljene delavske predstavnike.

V združenju ugotavljajo, da je že spomladanski prvi val epidemije covida-19 "zelo nazorno razkril nekatere hude pomanjkljivosti in nesprejemljive rešitve v sedanji 'sistemski' zasnovi slovenskega modela varnosti in zdravja pri delu, ki bi jih zaradi aktualno grozeče nevarnosti ponovitve te epidemije v še težji obliki veljalo nemudoma odpraviti", so sporočili.

Vlado zato pozivajo, naj čim prej pripravi predlog ustreznih sprememb zakona o varnosti in zdravju pri delu za nujno rekonstrukcijo veljavnega modela varnosti in zdravja pri delu ter jih predlaga v sprejem po nujnem postopku.

Dosedanja pravno nezavezujoča priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) delodajalcem o ukrepih proti okužbam z novim koronavirusom pa bi morala vlada po njihovem mnenju spremeniti v pravno zavezujoči predpis oz. odlok, ki bo omogočil tudi učinkovito pravno ukrepanje inšpekcije proti morebitnim kršiteljem.

Delodajalce pa pozivajo, naj prostovoljno in ne čakajoč na morebitne tovrstne zakonske spremembe izvoljene delavske predstavnike za varnost in zdravje pri delu, tj. svete delavcev oziroma delavske zaupnike, že zdaj vključijo kot povsem enakopravne (so)odločevalce v postopke oblikovanja in sprejemanja ukrepov proti okužbam z novim koronavirusom. Vključeni bi morali biti tudi v sprejemanje vseh drugih pomembnejših odločitev na področju varnosti in zdravja pri deli, so prepričani.

Kot so izpostavili, se je v prvem valu epidemije izkazalo, da so nekateri delodajalci tudi v takšnih razmerah v ospredje postavili svoje ekonomske interese in delavce pod grožnjo odpovedi zaposlitve prisilili hoditi v službo ter se izpostavljati nesprejemljivemu tveganju za svoje zdravje in življenje. Inšpekcija pri tem po njihovih besedah ni mogla učinkovito ukrepati.

"Oboje je seveda že v temelju nekaj povsem nepojmljivega in sistemsko absolutno nedopustnega, zato se nam kaj takega v Sloveniji ne bi smelo nikoli več ponoviti," so še poudarili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window