Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog za širitev angleškega servisa STA s poročanjem o nevladnem sektorju sklenil zakonodajno pot

torek, 20.10.2020

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Predlog Levice za spremembo zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA), ki bi poročanje STA o prostovoljstvu in nevladnih organizacijah širil še na njen angleški servis, je sklenil zakonodajno pot. Glasovanje na odboru je bilo sicer devet glasov za in enako število proti, Levica pa je že vložila nov predlog zakonskih sprememb z enako vsebino.

Poslanka Levice Violeta Tomić je v današnji predstavitvi stališča poslanske skupine na seji DZ spomnila, da ima prostovoljstvo v Sloveniji dolgoletno tradicijo, je izjemno razširjeno, predvsem na podeželju. Po njenih besedah je prav, da mednarodna javnost obveščena tudi o teh pozitivnih zgodbah, ki da so na nek način tudi specifične za našo državo, prostovoljci pa si to zaslužijo.

Podobno menijo tudi v poslanski skupini SAB in LMŠ. Poslanec SD Samo Bevk se je ob tem dejal, da ob nestrinjanju vlade s predlogom sprememb ne morejo mimo vprašanja ali se vlada morda boji ogledala, ki ji ga nastavljajo prostovoljske in nevladne organizacije in odsev katerega kaže na spodkopavanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic.

Po oceni SDS in SNS obstoječi zakon o STA že zagotavlja možnost, da se prevajajo prav vsa področja, o katerih STA poroča. Po mnenju poslanske skupine NSi pa poročanje o nevladnih organizacijah v angleščini ne spada med aktivnosti, za katere bi morala skrbeti država prek STA. Kot je dejala poslanka Tadeja Šuštar, lahko nevladne organizacije, ki želijo imeti svoje sporočilo v angleškem jeziku, za to poskrbijo same.

Tudi v koalicijski DeSUS predloga niso podprli, čeprav njihovi poslanci niso imeli enotnega mnenja. A so tudi oni ugotavljali, da imajo nevladne organizacije v sodobnem času prostega pretoka informacij mnogo možnosti, da se njihov glas sliši tudi v drugih jezikih, prvenstveno najpomembnejša pa je obveščenost slovenske javnosti, je povedal poslanec DeSUS Jurij Lep.

Kot je spomnil poslanec SMC Gregor Perič, so poslanci SMC predlog Levice na odboru podprli. Danes je še ugotavljal, da se bodo o tej temi še morali pogovarjati, predvsem glede obsega javne službe, ki naj jo STA zagotavlja tudi v angleškem jeziku.

To jih očitno čaka že zelo kmalu, da je Levica v parlamentarni postopek ponovno vložila predlog sprememb zakona o STA. Kot so sporočili iz stranke so se za ponovno vložitev odločili predvsem negativnega odnosa vlade do nevladnih organizacij, ki so najbolj prišle do izraza v času sprejemanja vladnih zakonov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. "V tem trenutku je namreč je celovito poročanje ne samo o političnem temveč tudi o širšem družbenem stanju v Sloveniji ključ za ohranjanje širše in medinstitucionalne podpore prizadevanjem organizacij, ki delujejo v javnem interesu," so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window