Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo poziva k doslednemu spreminjanju lastništva odjavljenega vozila

torek, 20.10.2020

Ljubljana, 20. oktobra (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo lastnike motornih vozil opominja, da je za odjavljeno vozilo treba plačevati posebno dajatev, zato je pomembno dosledno spreminjanje lastništva odjavljenega vozila. Zavezanec za plačilo dajatve je namreč oseba, ki je kot lastnik vpisana v register motornih vozil, kar lahko kupec vozila izkoristi v škodo prodajalca.

Kot so v sporočilu spomnili na ministrstvu, se dajatev plačuje za osebna vozila, tovorna vozila za prevoz blaga z največjo maso do vključno 3,5 tone in trikolesne mopede. Obveznost plačila prvič nastane po preteku enega leta od odjave vozila, nato pa vsako leto na datum odjave vozila.

Dajatev se plačuje deset let od zadnje odjave vozila. Če se vozilo v tem času znova registrira, začne ta rok znova teči ob naslednji odjavi vozila. Dajatev za odjavljeno vozilo se ne plačuje za vozila s statusom starodobnega vozila.

Zavezanec za plačilo dajatve je oseba, ki je kot lastnik vpisana v register motornih vozil. Zato je po navedbah ministrstva zelo pomembno, da vsak lastnik motornega vozila preda vozilo z dokumenti novemu lastniku šele, ko opravita spremembo lastništva (prepis lastništva) pri registracijski organizaciji (tehnični pregledi in upravne enote).

Lastnike vozil prav tako pozivajo, naj ne dajejo pooblastila za spremembo lastništva vozila novemu lastniku, ki so mu že predali vozilo in dokumente. "Vsak lastnik vozila naj torej ob spremembi lastništva še pred predajo vozila opravi svojo obveznost v skladu z zakonom o motornih vozilih in pri registracijski organizaciji izvede spremembo lastništva," so poudarili.

Dogaja se namreč, da prodajalci spremembe lastništva ne izvedejo, vozilo predajo novemu lastniku skupaj z dokumenti, potem pa spremembe lastništva ne morejo opraviti, ker z novim lastnikom, torej kupcem, ne morejo več stopiti v stik oziroma se ta temu izogiba, so opozorili.

Po navedbah ministrstva je tako najpomembneje, da lastnik vozila uredi spremembo lastništva oziroma vpis drugega dejstva o vozilu (ukradeno, razgrajeno v EU, izvoženo, ponovno registrirano v tujini) pri registracijski organizaciji. Samo na tak način se bo namreč razbremenil obveznosti plačila dajatve za odjavljeno vozilo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window