Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 22.10.2020

Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je na današnji seji potrdila nekatere spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Po imenovanju Jožeta Podgorška za kmetijskega ministra je sprejela tudi nekaj kadrovskih odločitev.

Vlada je s spremembami odloka določila, da prepoved opravljanja dejavnosti, ki sicer velja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj, ne velja za dejavnost priprave jedi in pijač v primeru dostave ter v primeru sobne strežbe. Osebni prevzem jedi in pijač je še naprej dovoljen le v času od 6. do 21. ure.

Vlada je sprejela predlog novele pomorskega zakonika. Spremembe so potrebne zaradi popolnega prenosa evropske direktive o registraciji oseb, ki v pristanišč držav članic pripotujejo s potniškimi ladjami. Rok za prenos v slovenski pravni red je potekel že 21. decembra 2019.

Vlada je potrdila zvišanje cestnine za uporabo predora Karavanke za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase s 6,15 evra na 6,23 evra brez davka na dodano vrednost. Podražila se bo tudi neprenosljiva točkovna karta za ta vozila. Cestnina za vozila nad 3,5 tone se ne spreminja.

Vlada je podelila rudarsko pravico za izkoriščanje apnenca na pridobivalnih območjih Lipica v občini Sežana ter Laharna 2 v občini Cerkno. Podelila je tudi koncesijo za rabo termalne vode za ogrevanje in potrebe kopališča Dolenjske Toplice. Družbi Hit je podaljšala koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnici Casino Mond.

Vlada je sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za avtocesto na odseku Postojna -Jelšane. Gre za približno 38 kilometrov nove avtoceste, ki se na obstoječo avtocesto Šentilj-Srmin navezuje na območju pri Postojni in poteka do mednarodnega mejnega prehoda Jelšane.

Vlada se je seznanila s poročilom o zadolževanju občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin v letu 2019 ter zadolženosti na dan 31. december 2019. V njem je zapisano, da se je skupna zadolženost lani povečala za 70,9 milijona evrov na 923,7 milijona evrov.

Vlada je izdala uredbo glede glavnih znamenj zbirateljskih kovancev ob 300. obletnici škofjeloškega pasijona ki jih bo Banka Slovenije izdala leta 2021. Določila je tudi videz spominskega kovanca ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko.

Vlada je sprejela poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2019. V njem piše, da se je trend zmanjševanja števila kmetijskih gospodarstev lani nadaljeval. Povprečna kmetija obdeluje 6,9 hektara kmetijskih zemljišč, kar je sedem odstotkov več kot leta 2010. Obseg kmetijske proizvodnje se je zmanjšal za šest odstotkov.

Vlada je sprejela mnenje o zahtevi za oceno ustavnosti določb zakona o fiskalnem pravilu, ki se nanašajo na najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno. Kot je zapisala, so navedbe vlagatelja zahteve, državnega sveta, v celoti neutemeljene.

Vlada se je v vlogi skupščine družbe 2TDK seznanila s sklepom nadzornega sveta o začasnem znižanju prejemkov članov v obdobju epidemije covida-19.

Vlada je sprejela ugotovitvena sklepa o prenehanju opravljanja tekočih poslov dosedanjih državnih sekretarjev na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška in Damjana Stanonika. Za novega sekretarja je imenovala Mirana Miheliča, ki ga je zaradi tega razrešila s položaja generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je vlada imenovala Ervina Kosija.

Roberta Drobniča je razrešila s položaja generalnega komisarja Slovenije za mednarodno razstavo Expo Dubaj 2020 ter na ta položaj imenovala Matica Volka. Sama Kopača je imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Urada RS za meroslovje, Moniko Pintar Mesarič pa za generalno direktorico direktorata za kopenski promet na ministrstvu za infrastrukturo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window