Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada predlaga uvedbo brezplačnega vrtca od drugega otroka

četrtek, 22.10.2020

Ljubljana, 22. oktobra (STA) - Vlada je pripravila predlog novele zakona o vrtcih. Ta med drugim prinaša ponovno uvedbo brezplačnega vrtca za drugega otroka iz iste družine, ki je hkrati v vrtcu s starejšim otrokom, ter uvedbo brezplačnega vrtca za vsakega tretjega in nadaljnjega otroka iz družine, ne glede na to, ali je še kateri otrok v vrtcu ali ne, so sporočili po seji.

Kot so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, se bo tako izboljšala finančna dostopnost vrtca za starše, zaradi česar gre pričakovati dvig deleža vključenosti predšolskih otrok v vrtce.

Predlagana novela obenem prinaša nekaj bistvenih novosti, ki odpravljajo pomanjkljivosti sedanje ureditve, ki so se pokazale v praksi.

Vlada z novelo prepoveduje fizičnim in pravnim osebam, ki niso vpisane v razvid izvajalcev javno veljavnih programov ali v register varuhov predšolskih otrok, opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje in varstva otrok. Novela ob tem določa stroge sankcije za kršitev te prepovedi, in sicer takojšnjo prepoved opravljanja dejavnosti ter globo za kršitev prepovedi v razponu od 5000 do 10.000 evrov.

Pristojnim inšpektorjem bo novela omogočila učinkovitejše delovanje, saj določa povečano število prekrškov za kršitev posameznih določb zakona o vrtcih. Obenem dograjuje tudi institut varuha predšolskih otrok na domu, so zapisali.

Obenem razmejuje med dejavnostjo predšolske vzgoje in dejavnostjo varstva otrok ter drugimi storitvami, ki so namenjene predšolskim otrokom, a njihov osnovni namen ni njihovo varstvo. To so animacije, organiziranje rojstnodnevnih zabav in podobno.

Novela določa tudi, da v razvid in register pri ministrstvu ne vpisujejo oseb, ki občasno varujejo otroke na njihovem domu, torej to dejavnost opravljajo kot osebno dopolnilno delo, in pravnih oseb, ki kot pridobitno dejavnost opravljajo občasno varstvo otrok na njihovem domu, so še zapisali na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window