Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vrhunski šport kljub omejitvi gibanja na občine ostaja v sedanjem obsegu (dopolnjeno)

ponedeljek, 26.10.2020

Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Vlada je v nedeljo pozno zvečer z odlokom omejila gibanje na območje občin bivališča z izjemami, ki veljajo tudi za vrhunski in poklicni šport, kot ga je opredelil vladni odlok o omejitvah športnih dejavnosti po drugi razglasitvi epidemije novega koronavirusa. Ob ohranjanju trimetrske razdalje pri rekreaciji ni treba nositi mask.

Dovoljeni so treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, brez prisotnosti gledalcev, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Novi odlok o omejitvi gibanja na območje občin, ki bo začel veljati v torek, omenja le športno rekreacijo in sprehode. Fitnes-centri morajo biti zaprti, prav tako so za rekreacijo zaprti bazeni.

Posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih in ni mogoč stik z drugimi posamezniki (tenis, badminton, balinanje ...).

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je že v začetku prejšnjega tedna izpostavila, da je še naprej dovoljen tekmovalni vrhunski šport, treningi in tekme, a ne za vse registrirane športnike in ne na vseh ravneh tekmovalnih sistemov. To je potrdila tudi danes.

"Uspelo nam je ohraniti pomemben in vitalen del športa, izjemno uspešno vključen v mednarodni prostor. Vsi udeleženci tekmovanj pa morajo imeti s seboj potrdila z izpolnjenimi podatki, tako kot vsi zaposleni, ki prehajajo občinske meje. Vrhunski šport tako ostaja del življenja, kot je bilo določeno z odlokom prejšnji teden. Za zdaj lahko ugotavljamo, da klubi in zveze ravnajo odgovorno, je pa res, da prihaja še do okužb, ki se jih bi jih dalo z nekaj bolj doslednim izpolnjevanjem ukrepov NIJZ tudi zmanjšati in s tem ustvariti še bolj varno športno okolje," je za STA povedal državni sekretar za šport Marjan Dolinšek.

Izjeme veljajo le za tekme najvišjega državnega razreda ter na mednarodni ravni za športnike olimpijskega razreda, teh je po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) 49, svetovnega (144), mednarodnega (366) in perspektivnega razreda (693) ter poklicnim športnikom. Slednjih je po razvidu ministrstva, pristojnega za šport, okrog 500.

Vsi omenjeni morajo biti starejši od 15 let in morajo biti vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. "Šport otrok in mladine je vezan neposredno na šolski delokrog. Ta teden so počitnice, kaj bo potem, pa bo odvisno od epidemiološke slike v državi in regijah, razvoj je sedaj nemogoče napovedati. V šolskih objektih ta čas ni izobraževalnega procesa in tako bi bilo nenavadno, če bi bile popoldne tam športne dejavnosti. Upamo, da se bodo te čim prej vrnile, ko se bodo postopno sproščale omejitve," je dodal Dolinšek.

Prav tako je še vedno dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, kot so svetovno in evropsko prvenstvo ter kvalifikacijske tekme državne reprezentance za nastop na svetovnem ali evropskem prvenstvu. Športnikom, ki se udeležujejo teh tekmovanj, je dovoljena tudi športna vadba.

V kolektivnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v hokeju na ledu, košarki, nogometu, odbojki in rokometu. V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev, svetovno in evropsko prvenstvo ter svetovni pokal.

Za športnike in strokovne delavce v športu se pri opravljanju športnih dejavnosti ne uporabljajo odloki, ki določajo omejitve zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije novega koronavirusa.

Morajo pa upoštevati navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom sars-cov-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena, organizator tekmovanja pa mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window