Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija želi poenostaviti carinski postopek pri uvozu v EU

sreda, 28.10.2020

Bruselj, 28. oktobra (STA) - Evropska komisija je danes predlagala poenostavitev zapletenih carinskih postopkov pri uvozu v unijo z vzpostavitvijo centraliziranega digitalnega portala za uvoznike. Ti bi morali podatke tako posredovati le enkrat, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Vsi, ki želijo izvažati v EU, morajo po trenutnih določilih premagati številne regulatorne ovire. Med drugim morajo urediti formalnosti na področju varnosti, zdravja, okolja, kmetijstva, ribištva, kulturne dediščine in varstva konkurence.

Po predlogu komisije bi postopek poenostavili tako, da bi vzpostavili nacionalne digitalne portale, dostopne različnim vladnim agencijam vseh članic EU. Uvozniki bi morali potrebne podatke tako posredovati le enkrat.

V komisiji so sicer poudarili, da bi vzpostavitev takšnih portalov zahtevala precejšnje naložbe. Žogica je zdaj tako na strani posameznih članic, da se opredelijo do predloga.

Uvoz v EU se je lani v primerjavi z letom prej povečal za 8,6 odstotka na 231,7 milijarde evrov. Trgovinski presežek je dosegel 152,6 milijarde evrov, predlani pa 137,8 milijarde evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window