Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj priporoča uporabo hitrih antigenskih testov (dopolnjeno)

sreda, 28.10.2020

Bruselj, 28. oktobra (STA) - Evropska komisija je ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope danes predlagala dodatne ukrepe v boju proti covidu-19, ki vključujejo priporočilo za uporabo hitrih antigenskih testov. Članice poziva k predložitvi nacionalnih strategij za testiranje do sredine novembra. Predlaga pa tudi skupno nabavo antigenskih testov.

Osrednji del današnjega svežnja so priporočila za zagotovitev učinkovitejšega in hitrejšega testiranja, ki je odločilno orodje v prizadevanjih za zajezitev novega koronavirusa. Poleg testov PCR tako komisija priporoča uporabo hitrejših antigenskih testov.

Opredelila je ključne elemente, ki naj jih članice upoštevajo pri pripravi nacionalnih, regionalnih in lokalnih strategij testiranja, na primer obseg, prednostne skupine in okoliščine, v katerih so antigenski testi primerni.

Za neposredno nabavo hitrih antigenskih testov in njihovo dostavo članicam komisija namenja 100 milijonov evrov v okviru instrumenta za nujno pomoč. Vzporedno pa namerava sprožiti skupno javno naročilo.

Da je sedanje testiranje s testi PCR treba dopolniti z antigenskimi testi, ki so sicer manj zanesljivi, a učinkovitejši in hitrejši, saj pokažejo rezultat v 15 minutah, je v torek izpostavil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Ob tem je opozoril, da je treba preprečiti napake iz preteklosti glede mask ter se uskladiti glede odobritve teh testov in zagotoviti njihovo proizvodnjo na evropski ravni, tako da bodo na voljo in dostopni povsod ob enakem času.

Poleg poudarka na hitrih testih komisija poziva k boljšemu pretoku informacij ter zagotavljanju točnih, celovitih, primerljivih in pravočasnih informacij o epidemioloških podatkih, testiranju, sledenju stikom in spremljanju javnega zdravja.

Izpostavlja pomen jasne komunikacije z državljani, komunikacijskih kampanj za boj proti lažnim, zavajajočim in nevarnim informacijam, ki so še vedno v obtoku, ter rešitev za koronsko naveličanost.

Vse članice poziva tudi k vzpostavitvi učinkovitih in združljivih koronskih aplikacije ter krepitvi komunikacijske dejavnosti za spodbujanje njihovega uvajanja.

Izpostavlja tudi pomen ustrezne priprave na cepljenje. Komisija bo vzpostavila skupni okvir za poročanje in platformo za spremljanje učinkovitosti nacionalnih strategij za cepiva. Za izmenjavo dobrih praks bodo novembra predstavili ugotovitve prvega pregleda nacionalnih načrtov cepljenja.

Komisija je danes tudi podaljšala začasno odpravo carinskih dajatev in DDV za uvoz medicinskih pripomočkov iz držav zunaj EU. Predlaga tudi, da bolnišnicam in zdravnikom ne bi bilo treba plačevati DDV na cepiva in komplete za testiranje.

Poleg tega evropska agencija za varnost v letalstvu in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) skupaj pripravljata protokol za testiranje potnikov, ki ga bodo uporabljali javnozdravstveni organi, letalski prevozniki in letališča ter tako pripomogli k varnemu prihodu potnikov.

Komisija bo v sodelovanju s članicami in agencijami tudi pripravila skupen pristop k praksam izvajanja ukrepa karantene. ECDC bo svoje predloge predstavil novembra.

Izpostavlja tudi pomen obrazcev za lokalizacijo potnika, ki jih na primer uporablja Belgija. Načrtuje se pilotna izvedba v naslednjem mesecu, ki naj bi članicam omogočila, da se pripravijo na uvedbo in uporabo skupnega digitalnega obrazca ob polnem upoštevanju varstva podatkov.

Glede omejitev nebistvenih potovanj iz tretjih držav v EU bo komisija predstavila smernice o kategorijah oseb, ki se štejejo za bistvene in so zato izvzete iz omejitev.

Komisija predlaga tudi razširitev uporabe koncepta "zelenih voznih pasov", na katerih lahko zlasti vozila čezmejnega cestnega tovornega prometa prečkajo mejo v manj kot 15 minutah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window