Navigacija
Portal TFL

STA novice / Radio Slovenija: Muženič na sodišče vložil zahtevo za zaustavitev natečaja za direktorja NPU (dopolnjeno)

sreda, 28.10.2020

Ljubljana, 28. oktobra (STA) - Odvetnik razrešenega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča je na delovno in socialno sodišče vložil zahtevo za zaustavitev novega natečaja za direktorja NPU, je poročal Radio Slovenija. Ministrstvo za notranje zadeve je v torek namreč objavilo nov razpis, v katerem je spremenilo pogoje za zasedbo tega delovnega mesta.

Kot je spomnil radio, je upravno sodišče pred tem odločilo, da je bila razrešitev Muženiča nezakonita. Njegov odvetnik Uroš Lebar tako tolmači, da je Muženič še vedno direktor NPU. Že prejšnji teden so policiji tudi poslali dopis, v katerem predlagajo, da Muženiča premestijo nazaj na delovno mesto direktorja NPU.

V policiji so za STA v torek sicer pojasnili, da še preučujejo različne možnosti za realizacijo sodbe in da v zvezi s tem odločitev še ni bila sprejeta. Kot so dodali, pa aktivnosti v zvezi z uresničitvijo sodbe potekajo ločeno od postopka javnega natečaja za direktorja NPU.

Radio pa medtem izpostavlja, da so v torek objavljenem razpisu za direktorja spremenili razpisne pogoje, tako da po novem niso več potrebne vodstvene izkušnje, temveč le delovne izkušnje. Ti pogoji pa da so pisani na kožo sedanji vršilki dolžnosti direktorice Petri Grah Lazar, ki bo tako izpolnjevala pogoje za direktorsko mesto.

Na policiji pravijo, da to ne drži, saj da so pogoji, ki so za zasedbo delovnega mesta direktor Nacionalnega preiskovalnega urada določeni v javnem natečaju, ki je bil objavljen 27. oktobra, povsem enaki pogojem, ki so bili za zasedbo tega delovnega mesta določeni v vseh, v zadnjem obdobju objavljenih javnih natečajih, vključno s prejšnjim.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, so v javnih natečajih vedno določeni izključno in samo tisti pogoji, ki jih za posamezno delovno mesto določa veljavna zakonodaja in so posledično opredeljeni v aktu o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest. "Glede na to, da v skladu z veljavno zakonodajo vodstvene delovne izkušnje niso pogoj za zasedbo delovnega mesta direktor Nacionalnega preiskovalnega urada, te niso bile niti v tem niti v prejšnjih javnih natečajih za to delovno mesto izrecno zahtevane od kandidatov," so zapisali.

Ob tem so dodali, da standardi uradniškega sveta, po katerih preverja usposobljenost uradnikov na položajih v državni upravi, določajo, da naj bi kandidat praviloma izpolnjeval pogoj treh let vodstvenih izkušenj na področju, za katerega kandidira, ali na sorodnem področju v javnem ali zasebnem sektorju. V vseh javnih natečajih za položaje, ki jih objavi ministrstvo za notranje zadeve, pa je jasno navedeno, da morajo kandidati svoji vlogi priložiti tudi v celoti izpolnjeni življenjepis, iz katerega mora biti posebej razvidno izpolnjevanje vodstvenih in delovnih izkušenj v skladu s temi standardi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window