Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vladno kadrovanje po oceni opozicije brutalno, po mnenju vlade zakonito in nujno

ponedeljek, 2.11.2020

Ljubljana, 02. novembra (STA) - DZ na pobudo opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB razpravlja o vladnem kadrovanju v državnih institucijah in gospodarskih družbah. Opozicija vladi očita "brutalno kadrovanje" in spodjedanje neodvisnosti organov, vlada pa zagotavlja, da so bile menjave zakonite in da je za učinkovito delo vlade nujno, da določene položaje zasedajo ustrezni kadri.

Poslanec LMŠ Nik Prebil je v imenu predlagateljev današnje izredne seje DZ izrazil ogorčenje nad po njegovi oceni preobsežnimi kadrovskimi menjavami na ključnih položajih, in to v času zdravstvene krize. Boj proti epidemiji za vlado po njegovih besedah očitno ni prioriteta, pač pa je njen cilj predrugačenje družbe in spodkopavanje demokratičnih norm, je ocenil Prebil.

Med spornimi je navedel menjave v policiji, zlasti v Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), pa v vojski, Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo, v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, na statističnem uradu in finančni upravi.

Tudi Nataša Sukič iz Levice je vladi očitala krepitev avtoritarnosti, omejevanje demokracije, spodjedanje neodvisnosti organov in željo po obvladovanju institucij v lasti države. V Levici po njenih besedah ne sprejemajo razlage, da si vsakokratna vlada lahko na položaje v institucijah postavi njej poslušne kadre. Nekateri organi bi tudi v tem pogledu morali ostati neodvisni, je poudarila.

"Kadrovska čistka" se po njenih besedah sicer odvija po predvidljivem scenariju, kljub temu pa so Levici po njenih besedah osupli in "skrajno zaskrbljeni".

Na očitke predlagateljev izredne seje so odgovorili predstavniki treh ministrstev. Notranji minister Aleš Hojs je med drugim izrazil začudenje, da opozicija sklicuje izredno sejo samo zato, ker vlada pač opravlja svoje delo. Po njegovih besedah je za uresničitev koalicijske pogodbe nujno, da določene položaje zasedajo ustrezni kadri. Napovedal je, da bodo očitke argumentirano ovrgli.

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je dotaknil konkretnih kadrovskih menjav na njihovem ministrstvu, med drugim na mestih načelnika Generalštaba Slovenske vojske in generalnega direktorja OVS. Zatrdil je, da omenjeni menjavi v ničemer ne odstopata od dosedanje prakse na tem področju in da sta na omenjenih mestih zaradi občutljivosti položajev pomembna zaupanje in kompatibilnost z vsakokratnim ministrom.

Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Ajda Cuderman pa se je dotaknila očitkov predlagateljev glede združevanja regulatorjev v dve krovni agenciji, kot ga predvideva vladni zakonski predlog. Zagotovila je, da nihče od trenutnih direktorjev osmih agencij ne bo predčasno končal svojega mandata, pač pa bo svoje delo nadaljeval v novi agenciji.

Opozicijski predlagatelji izredne seje so sicer za obravnavo pripravili več priporočil, s katerimi bi vlado med drugim pozvali, naj se osredotoči na reševanje zdravstvene krize in vzdrži političnega poseganja v neodvisnost, avtonomijo in strokovno delo organov. Vendar pa DZ o teh priporočilih danes ne bo glasoval, saj jih je na seji minuli teden zavrnil že matični odbor za notranje zadeve.

Današnjo sejo DZ sicer zaznamuje novost, ki v zaostrenih epidemioloških razmerah omogoča sodelovanje poslancev na daljavo, torej izven sedeža DZ. To možnost je izkoristil le en poslanec, in sicer Samo Bevk iz SD.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window