Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na sojenju trem nekdanjim vodilnim fakultete za socialno delo zasliševali priče

ponedeljek, 2.11.2020

Ljubljana, 02. novembra (STA) - Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje nekdanjim trem vodilnim na ljubljanski fakulteti za socialno delo. Trojica krivdo zavrača, kar je danes za STA še enkrat ponovila ena od obtoženih, nekdanja dekanja Gabrijela Čačinovič Vogrinčič. "Nobenega elementa za napačno ravnanje, ki se mi očita, ni bilo," je dejala.

Po besedah Čačinovič Vogrinčičeve so danes zaslišali nekatere zaposlene na fakulteti, o podrobnostih zaslišanj pa ni želela govoriti. "Danes je bil zgolj eden od korakov, še veliko jih bo," je dejala.

Sojenje poteka zoper dva nekdanja dekana in prodekanjo fakultete - Gabrijelo Čačinovič Vogrinčič, Bogdana Lešnika in Bojano Mesec.

Mesčevi tožilstvo očita, da je leta 2009 kot prodekanja izdala sklep, s katerim je tedanjemu dekanu Lešniku dodelila neupravičen dodatek k plači. Lešnik je v letih od 2009 do 2011 na ta račun prejel dodatnih 4271 evrov.

Tudi Lešnik je po očitku tožilstva izdal sklepe o dodatku za stalno pripravljenost, in sicer v obdobju od leta 2009 do leta 2011 za tajnico fakultete v višini 3415 evrov in za računovodkinjo v višini 2928 evrov. Pred odhodom s položaja dekana je dodatek uredil tudi svoji naslednici Čačinovič Vogrinčičevi, ki ji je bil v letih 2011 in 2012 izplačan v znesku 2396 evrov.

Čačinovič Vogrinčičeva po tistem, ko je zasedla mesto dekanje, ni preklicala sklepov o dodatkih, čeprav je vedela, da so nezakoniti, ji očita tožilstvo.

Tako Mesčeva kot Čačinovič Vogrinčičeva decembra lani krivde na predobravnavnem naroku nista priznali. Lešnik na predobravnavni narok ni prišel, ker pa je podal ugovor na obtožnico, je sodišče štelo, da krivde ne priznava.

Inšpektorat za javni sektor je namreč leta 2015 opravil nadzor nad poslovanjem enajstih fakultet Univerze v Ljubljani. Pri tem je pri devetih ugotovil, da so nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je nato po sodni poti zahtevalo, naj univerza nezakonito izplačan denar v višini 781.000 evrov vrne in s tožbo uspelo.

Zaradi domnevno nezakonitih izplačil dodatkov na sodiščih poteka tudi sojenje zoper štiri profesorje ljubljanske ekonomske fakultete - dekanjo Metko Tekavčič, nekdanjega finančnega ministra in dekana Dušana Mramorja ter nekdanji prodekanji Mojco Indihar Štemberger in Polono Domadenik - ter nekdanja dekana ljubljanske fakultete za družbene vede Antona Grizolda in Bojka Bučarja.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window