Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo od koalicije do petka pričakuje pripombe na predloga sprememb volilnih okrajev

ponedeljek, 2.11.2020

Ljubljana, 02. novembra (STA) - Ministrstvo za javno upravo je poslanskim skupinam koalicije konec minulega tedna poslalo dva predloga sprememb volilnih okrajev, pripombe morajo oddati do petka, so pojasnili na ministrstvu. V koaliciji so različna stališča za uresničitev ustavne odločbe, a za ukinitev volilnih okrajev ni ustrezne večine in bodo zato, kot kaže, iskali kompromis.

Na ministrstvu za javno upravo so pripravili predloga, ki se nanašata na spremembe volilnih okrajev. Kot so spomnili v odgovoru za STA, so namreč po posvetih z različnimi pravnimi strokovnjaki in predstavniki političnih strank ugotovili, da za odpravo volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu ni dovolj politične podpore, kar se je izkazalo že ob glasovanju v DZ v mandatu prejšnje vlade. Dogovorili so se, da bodo spremembo volilne zakonodaje vložili kot poslanski zakon.

Usklajevanja na strokovni in tudi na politični ravni potekajo, zaradi velikega števila različnih interesov pa terjajo veliko napora, so navedli na ministrstvu. Dodali so, da vsem poslanskim skupinam nudijo tehnično podporo, da uskladijo svoje videnje meja volilnih okrajev in jih vnesejo v zemljevid oziroma posebno aplikacijo, ki so jo pripravili v ta namen.

Na ministrstvu želijo s predlogoma, ki so ju poslali poslanskim skupinam koalicije, zadostiti odločbi ustavnega sodišča. Pri tem upoštevajo geografske in kulturne zaokroženosti ter število prebivalcev na volilni okraj, pa tudi politično realnost, "v kateri poslanci večinoma ne želijo spremembe volilnega okraja, v katerem so bili izvoljeni oziroma v katerem nameravajo kandidirati", so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Iz predlogov sledi, da ministrstvo popravlja meje le tistih volilnih okrajev, pri katerih so nesorazmerja največja.

Preden bodo predloga poslali tudi opozicijskim poslanskim skupinam, pa bo koalicija očitno najprej poskušala sama najti kompromis in ustrezno večino v DZ. Za spremembo meja volilnih okrajev je potrebna navadna večina.

Koalicijske poslanske skupine so sicer v preteklosti zagovarjale različna stališča za uresničitev ustavne odločbe. SMC in NSi sta se prioritetno zavzemali za ukinitev volilnih okrajev in uvedbo prednostnega glasu, medtem ko SDS in DeSUS zagovarjata spremembo meja volilnih okrajev. Tudi v opozicijski SD so bolj naklonjeni spremembi meja volilnih okrajev.

Rok za uveljavitev ustavne odločbe glede volilne zakonodaje se bo sicer iztekel 21. decembra.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window