Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koalicija zavrnila opozicijske ocene o vprašljivi strokovnosti vladnih kadrov (dopolnjeno)

ponedeljek, 2.11.2020

Ljubljana, 02. novembra (STA) - Opozicijski predlagatelji izredne seje o vladnem kadrovanju so na izredni seji DZ opozarjali na nesprejemljivost menjav v državnih institucijah in ocenjevali, da vlada na položaje imenuje politično opredeljene kadre. V SNS in vladni koaliciji so zagotavljali, da gre za upravičena kadrovanja, saj je prav, da ustrezna mesta zasedejo sposobni ljudje.

DZ je na pobudo opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB danes razpravljal o vladnem kadrovanju v državnih institucijah in gospodarskih družbah.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je ocenil, da vlada "izkorišča epidemijo za obračunavanje z vsemi, ki se z njo ne strinjajo". Pri kadrovanju gre po njegovih besedah za podrejanje vseh neodvisnih in avtonomnih institucij, zlasti tam, kjer je "treba ustaviti preiskave".

Po mnenju Predraga Bakovića iz SD "kadrovski cunami" ni naključen, od vlade je bilo to pričakovati, vendar pa je zaskrbljen zaradi načina in razlogov za zamenjave vodilnih kadrov. Krivdo za posledice tega problematičnega ravnanja pa vlada išče povsod drugod, samo pri sebi ne, je dodal Baković. Spomnil je, da je sodišče razrešitev Darka Muženiča s položaja direktorja NPU razglasilo za nezakonito.

"Ko vlada Janez Janša, je dejansko stroka tista, ki se mora podrejati politiki," pa je dejal Boštjan Koražija iz Levice. V času zdravstvene krize obsežne kadrovske menjave ljudem po njegovih besedah ne dajejo občutka varnosti.

Vsaka vlada ob nastopu mandata na nekatere ključne položaje postavi ljudi, ki jim lahko zaupa, je poudarila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Vendar pa bode v oči, da so na nekatere od teh položajev imenovali osebe, ki so bile izrazito politično opredeljene, je povedala.

Po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz SNS pa je še dobro, da so menjave, saj gre "za menjave nesposobnih kadrov, ki so v veliki meri škodovali tej državi". Slabe kadre je po njegovih besedah treba "odstraniti s pozicij moči, ne glede na to, kako se pišejo, katere politične strukture podpirajo in kdo stoji za njimi".

Poslanec SDS Branko Grims je logiko, po kateri vlada ne bi smela kadrovati na položaje, za katere ji to omogoča zakon, označil kot sprevrženo. Vlada mora po njegovih besedah kadrovske menjave izvesti ravno zato, da na položaje pridejo sposobni ljudje, ki so sposobni uresničevati tisto politiko, ki je Sloveniji v korist.

Da vsaka vlada ob nastopu svojega mandata opravi določene kadrovske menjave na nekaterih položajih in da ima za to tudi zakonsko podlago, pa je poudaril poslanec SMC Dušan Verbič. Po njegovih besedah je nerazumno pričakovati, da vlada na najodgovornejše položaje ne bo postavila ljudi, ki bodo sposobni dane usmeritve vlade tudi izvesti.

Blaž Pavlin iz NSi pa je spomnil na besede predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je kmalu po prevzemu mandata tudi sam dejal, da so kadrovske menjave nujne, če hoče karkoli spreminjati. "Nekateri o tem odprto in transparentno spregovorimo, drugi pa to skrivajo za raznimi navideznimi nevtralnimi maskami," je pripomnil.

Da so bila vsa imenovanja aktualne vlade izvedena v skladu z veljavno zakonodajo, je zagotovil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Prav je tudi, da vlada na položaj imenuje kompetentne ljudi. "Moti vas le to, s kom so v preteklosti sodelovali ali si delijo politične poglede," je opoziciji navrgel Jurša.

Tudi poslanska razprava je sledila predstavljenim stališčem poslanskih skupin. Poslanka NSi Iva Dimic se je med drugim dotaknila nekaterih kadrovskih menjav v času vlade Marjana Šarca, med drugim v policiji, vojski, na uradu za mladino in zavodu za gozdove. Zavrnila je očitek, da vlada v minulih mesecih ni postorila ničesar, da bi se pripravila na drugi val epidemije.

Predstavniki koalicije in opozicije so si izmenjali tudi podatke o številu kadrovskih menjav v času Šarčeve in Janševe vlade. Koalicija jih je Šarčevi vladi očitala 252, opozicija pa Janševi 424.

Rudi Medved iz LMŠ je ob tem dodal, da je pri kar 98 kadrovskih menjav v času Šarčeve vlade šlo za spremenjeno sestavo pokrajinskih štabov civilne zaščite. Na drugi strani sta se Elena Zavladav Ušaj in Eva Irgl (obe SDS) obregnili ob kadrovanja in zaposlitve, ki jih je Šarčeva vlada opravila v času, ko je opravljala le še tekoče posle.

Poslanec SD Dejan Židan je poudaril, da je v času njegovega ministrovanja na kmetijskem ministrstvu v svoji ekipi obdržal tudi ljudi, ki jih je tja zaposlila druga vlada. Da so "politične čistke" v teh časih neokusne in nehigienične, je ocenil njegov poslanski kolega Marko Koprivec. Po mnenju poslanca Željka Ciglerja so zaskrbljujoči zlasti rezultati teh kadrovskih menjav, tudi v smislu trenutne zdravstvene krize. Tudi sicer je bilo iz opozicijskih vrst slišati več očitkov o nepripravljenosti vlade na drugi val epidemije.

Opozicijski predlagatelji izredne seje so sicer za obravnavo pripravili več priporočil, s katerimi bi vlado med drugim pozvali, naj se osredotoči na reševanje zdravstvene krize in vzdrži političnega poseganja v neodvisnost in avtonomijo organov. Vendar pa DZ o teh priporočilih danes ni glasoval, saj jih je na seji minuli teden zavrnil že matični odbor za notranje zadeve.

Današnjo sejo DZ je sicer zaznamovala novost, ki je v zaostrenih epidemioloških razmerah omogočala sodelovanje poslancev na daljavo, torej izven sedeža DZ. To možnost je izkoristil le en poslanec, in sicer Samo Bevk iz SD.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window