Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj ob neodzivnosti Londona razmišlja o nadaljevanju postopka zaradi zakona o notranjem trgu

torek, 3.11.2020

Bruselj, 03. novembra (STA) - Evropska komisija ni prejela odgovora iz Londona na opomin zaradi zakona o notranjem trgu v predpisanem roku, zato razmišlja o nadaljevanju pravnega postopka, je danes v Bruslju povedal govorec komisije Daniel Ferrie. EU in Združeno kraljestvo sicer ta teden v Bruslju nadaljujeta pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih.

Evropska komisija se je 1. oktobra odločila, da sproži pravni postopek proti Združenemu kraljestvu, ker ni umaknilo spornih določil načrtovanega zakona o notranjem trgu, ki kršijo ločitveni sporazum. Londonu je dala mesec dni časa za odgovor.

Danes so v komisiji sporočili, da odgovora iz Londona še ni, zato razmišljajo o nadaljnjih korakih, tudi o drugem opominu v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, imenovanem obrazloženo mnenje.

EU je Združeno kraljestvo pozvala, naj sporna določila načrtovanega zakona o notranjem trgu umakne do konca septembra. Ker se to ni zgodilo, se je komisija v začetku oktobra odločila, da pošlje v London prvi opomin.

Osnutek zakona po navedbah komisije že po svoji naravi krši obveznost delovanja v dobri veri, ki je opredeljena v ločitvenem sporazumu. Če bo sprejet v sedanji obliki, bo v popolnem neskladju s severnoirskim protokolom.

V začetku oktobra je komisija Londonu poslala uradni opomin. To je prvi korak v postopku. Če se članica ne odzove ustrezno, sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če še ta ne zaleže, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU. V skrajnem primeru je lahko za kršitev predvidena finančna kazen.

Britanski načrti z zakonom o notranjem trgu so močno udarili že tako težavna pogajanja o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva. Ta se ta teden nadaljujejo v Bruslju, ob fizični navzočnosti britanske delegacije.

V Bruslju o podrobnostih "intenzivnih" pogajanj ne želijo govoriti. Glavni pogajalec unije Michel Barnier bo ta teden o stanju v pogajanjih poročal Evropskemu parlamentu in članicam unije, a za zdaj ni znano, kdaj bo to storil.

Ključna odprta vprašanja v pogajanjih ostajajo enaki konkurenčni pogoji, ribištvo in upravljanje sporazuma. Časa za dogovor ni veliko, saj se prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še v carinski uniji in notranjem trgu, izteče konec leta.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window