Navigacija
Portal TFL

STA novice / V predlogu proračuna za leto 2022 denar tudi za muzej osamosvojitve

torek, 3.11.2020

Ljubljana, 03. novembra (STA) - Potem ko so se delovna telesa državnega zbora v preteklih tednih seznanila s predlogom državnega proračuna za leto 2022, je vlada danes sprejela dopolnjen predlog. Pri tem je pustila skupni obseg prihodkov in odhodkov nespremenjen, je pa sredstva za kulturno ministrstvo prerazporedila tako, da bomo dobili nov muzej, posvečen osamosvojitvi.

V predlogu proračuna za leto 2022 so prihodki določeni v višini 11,01 milijarde evrov, odhodki pa v višini 12,60 milijarde evrov. Primanjkljaj bo znašal 1,59 milijarde evrov, kar je 3,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Danes sprejeti dopolnjeni predlog se od teh številk ne razlikuje, se pa drugače razporejajo sredstva znotraj finančnega načrta ministrstva za kulturo, so pojasnili na finančnem ministrstvu. In sicer se zagotavlja denar za projekt ustanovitve Muzeja osamosvojitve Slovenije.

"Predlog državnega proračuna za leto 2022 smo pripravili v okoliščinah velike nepredvidljivosti, tako glede razvoja epidemije kot njenih posledic za gospodarstvo in javne finance," so poudarili na ministrstvu. Kot so dodali, je iz dokumenta razvidna izrazita razvojna komponenta, krepijo se predvsem investicije na področju prometne infrastrukture, zdravstva, socialnega varstva in okolja, ohranja pa se tudi socialna naravnanost.

Zdaj bodo lahko poslanci in poslanske skupine do 11. novembra k dopolnjenemu predlogu proračuna za leto 2022 vlagali dopolnila, do katerih se bodo 13. novembra opredelili člani odbora DZ za finance.

V obravnavi v DZ je tudi predlog sprememb proračuna za leto 2021, oba skupaj pa bo DZ predvidoma sprejemal na redni novembrski seji, ki se začne 16. novembra.

Predloga obeh proračunov, ki bosta tako kot letošnji še globoko v znamenju ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, sta 5. oktobra poslancem na izredni seji predstavila predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Kot sta dejala, za večino porabnikov prinašata več denarja, tudi zahvaljujoč evropskim sredstvom.

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila tudi z mnenjem državnega sveta k predlogu sprememb proračuna za leto 2021. Ta predvideva znižanje primanjkljaja z 9,2 na 5,6 odstotka BDP, državni svetniki pa ga je ocenil pozitivno, zlasti z vidika primernega financiranja občin.

Iz mnenja državnega sveta izhaja tudi zavzemanje za izboljšanje črpanja evropskih sredstev in vlada je v svojem stališču potrdila, da so se letos zaradi izjemnih okoliščin, povezanih z epidemijo, nekateri že pripravljeni projekti upočasnili. Vendar pa vladne službe že preverjajo možnost prerazporeditve denarja na tiste projekte, ki so izvedljivi, je dodala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window