Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada in ministrstvo nekoliko spremenila način izvajanja pripravništva v zdravstvu v času epidemije

petek, 6.11.2020

Ljubljana, 06. novembra (STA) - Vlada je na četrtkovi seji preklicala veljavnost odloka o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništev v zdravstvu, danes pa je zdravstveno ministrstvo objavilo uredbo s spremembami. Uredba med drugim določa, da se pripravniku, ki ne more opravljati dela, ki bi vsebinsko ustrezalo programu pripravništva, pripravništvo podaljša.

Vlada je namreč 13. maja izdala odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništev zdravstvenih delavcev in sodelavcev v času epidemije covida-19, s katerim je z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom nekoliko spremenila dotedanji način izvajanja pripravništev v zdravstvu.

Med drugim je določila, da se pripravništvo izvaja, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in se lahko izvaja na način, da se ne širi okužba. Če pripravništva ni bilo mogoče izvesti, so se lahko programi prilagodili, pripravnika pa je lahko delodajalec za potrebe izvajanja ukrepov zaradi obvladovanja epidemije pozval na delo.

V četrtek je vlada veljavnost omenjenega odloka preklicala in določila, da bo novo uredbo s trenutnim razmeram prilagojenim načinom izvajanja pripravništev izdalo ministrstvo za zdravje. To je uredbo v uradnem listu objavilo danes.

Uredba med drugim določa, da se pripravništvo izvaja, če so za to izpolnjeni vsi predpisani pogoji. Če pogoji niso izpolnjeni, se programi pripravništva prilagodijo tako, da se pripravnika pri delodajalcu kar najbolj vključi v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje in preprečevanje širjenja covida-19.

Če pripravništva vseeno ni mogoče izvesti, lahko za potrebe izvajanja ukrepov izvajalec zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju, pozove na delo. V tem primeru in pa v primeru prilagojenega pripravništva delo opravlja pod nadzorom mentorja, ki ga določita izvajalec zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju, oziroma delodajalec. Pripravniku, ki ne opravlja dela, ki bi po vsebini ustrezno programu pripravništva, se pripravništvo ustrezno podaljša.

Odredba še določa, da minister za zdravje strokovno utemeljenost njenih določb ugotavlja vsakih 14 dni, pri tem pa odloči, ali se ti ukrepi še naprej uporabljajo ali pa se jih odpravi, ter o tem obvesti vlado in DZ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window