Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zavod za zaposlovanje od 24. oktobra prejel 7862 vlog za povračilo nadomestila plače za skupaj 15.344 delavcev

ponedeljek, 9.11.2020

Ljubljana, 09. novembra (STA) - Zavod za zaposlovanje je od 24. oktobra za povračilo nadomestila plače prejel 3376 vlog za skupaj 6300 delavcev zaradi odrejene karantene, 4062 vlog za 6517 delavcev pa zaradi višje sile. Še 418 vlog delodajalcev za 2527 delavcev so prejeli iz obeh naštetih razlogov, so sporočili z Zavoda za zaposlovanje.

Še 15 vlog za poplačilo nadomestila plače zaradi odrejene karantene in višje sile so prejeli brez navedbe števila delavcev.

Delodajalec lahko pravico do povračila nadomestila plače uveljavlja v osmih dneh od pričetka odsotnosti delavca zaradi višje sile iz razloga obveznosti varstva otrok, so za STA pojasnili na zavodu. Ob tem mora priložiti izjavo delavca o obstoju osebnih okoliščin, zaradi katerih ta ne more opravljati dela iz razloga višje sile. Delodajalec lahko vlogo v predpisanem roku vloži tudi brez priloge in prilogo odda naknadno oz. na poziv zavoda za zaposlovanje.

Kot je za STA pojasnila Sabina Špehar Pajk iz zavoda, je na spletni strani zavoda objavljen vzorec oz. primer izjave delavca. Ta mora v njej opredeliti predvideno obdobje višje sile, ki ga v vlogi navede tudi delodajalec. "Če se delavcu obdobje višje sile podaljša, delodajalcu posreduje novo izjavo, delodajalec pa v ta namen pri nas lahko odda novo vlogo," so pojasnili.

Na zavodu pravico do povračila nadomestila plače odobrijo s pozitivno odločbo, nato pa z delodajalcem sklenejo pogodbo o povračilu nadomestila plače. Delodajalec po izplačilu nadomestila plače in plačilu socialnih prispevkov delavcem zavodu izda zahtevek za izplačilo nadomestila plač.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window