Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj v boj s pandemijo z novim svežnjem ukrepov, pogodbo za cepivo (zbirno)

sreda, 11.11.2020

Bruselj/Moskva, 11. novembra (STA) - Evropska komisija je s predstavitvijo novih ukrepov proti pandemiji naredila korak k evropski zdravstveni uniji. Potrdila je tudi dogovor s Pfizerjem in BioNTechom o nakupu do 300 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Proizvajalec ruskega cepiva pa je zatrdil, da je tudi to več kot 90-odstotno učinkovito, tako kot Pfizerjevo in BioNtechovo.

Bruselj za učinkovitejši in predvsem bolj usklajen boj proti novemu koronavirusu med drugim predlaga ustanovitev posebne agencije za soočanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami (Hera) ter okrepitev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in evropske agencije za zdravila (Ema) z novimi pristojnostmi.

Za okrepitev pooblastil komisije in agencij EU pri usklajevanju v pandemiji je komisija danes predlagala tudi novo uredbo o resnih čezmejnih nevarnostih za zdravje. Novi pravni okvir bo okrepil pripravljenost unije na tovrstne nevarnosti, med drugim z načrtom EU za pripravljenost na zdravstvene krize in pandemije ter priporočili za sprejetje načrtov na nacionalni ravni. Vzpostavljen bo tudi okrepljen, integriran sistem spremljanja na ravni EU, podprt z umetno inteligenco in drugo najsodobnejšo tehnologijo.

Zdravstvena politika je sicer v pristojnosti držav članic, evropska komisarka za zdravje Stella Kiriakides pa je poudarila, da je pandemija covida-19 pokazala nujnost usklajevanja med njimi. V Bruslju priznavajo, da se sedemindvajseterica v prvem valu pandemije spomladi ni ustrezno uskladila, kar je prispevalo k hitremu širjenju novega koronavirusa.

"Pandemija nas je naučila, da lahko s sodelovanjem rešimo več življenj. Za boljši odziv EU na zdravstvene krize potrebujemo več usklajevanja, sodelovanja, solidarnost pa moramo umestiti v zakonodajo. To je cilj evropske zdravstvene unije," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V izjavi za javnost je poudarila, da želi Bruselj z zdravstveno unijo zaščititi ljudi in jim zagotoviti visokokakovostno oskrbo v času krize, uniji in njenim državam članicam pa omogočiti preprečevanje in obvladovanje izrednih zdravstvenih razmer, ki prizadenejo vso Evropo.

Evropska komisija je tudi potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNTechom o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno. Dogovor naj bi članicam EU omogočil nakup cepiva v skladu z njihovimi potrebami.

V Bruslju so dogovor z ameriškim farmacevtskim velikanom in nemškim biotehnološkim podjetjem potrdili, potem ko sta podjetji pred dnevi sporočili, da se je cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Proizvajalec ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, ruski inštitut Gamaleja, je danes sporočil, da je tudi to več kot 90-odstotno učinkovito. S tem so rezultati tretje faze testiranja cepiva primerljivi z rezultati testiranja cepiva Pfizerja in BioNTecha. Rusija je cepivo Sputnik V registrirala avgusta kot prva država, ki je odobrila cepivo za širšo uporabo.

Iz Evrope medtem še naprej poročajo o visokem številu novih okužb.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 9681 opravljenih testih potrdili 2597 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 28 bolnikov s covidom-19. Današnje število novih primerov je malo višje kot prejšnjo sredo, ko so poročali o 2480 okužbah.

Na Madžarskem so zaradi poslabšanja epidemioloških razmer začeli veljati novi poostreni ukrepi za zajezitev širjenja okužb. Med njimi je policijska ura med 20. in 5. uro, pri izvrševanju katere bo po napovedih premierja Viktorja Orbana sodelovala tudi vojska. V zadnjih 24 urah so na Madžarskem potrdili 3945 novih okužb, umrl je 101 bolnik s covidom-19.

Slovaška vlada je do 29. decembra podaljšala izredne razmere, ki so jih uvedli oktobra zaradi pandemije covida-19. Kljub podaljšanju izrednih razmer bo v državi ta konec tedna nehala veljati uredba, ki dovoljuje gibanje na prostem le osebam z dokazilom o neokuženosti.

Na Češkem, kjer so se z največjim porastom števila okužb soočali septembra in oktobra, pa se rast okužb umirja. V državi bodo zato prihodnji teden znova odprli šole za učence prvih in drugih razredov. To je prvo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki so jih na Češkem zaradi porasta okužb uvedli septembra in oktobra.

V ZDA, najhuje prizadeti državi v pandemiji, medtem beležijo nove neslavne rekorde. Število hospitalizacij zaradi covida-19 je tam v torek prvič preseglo 60.000, torek pa je bil že sedmi zaporedni dan z več kot 100.000 okužbami. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA z novim koronavirusom skupaj okužilo 10,2 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 240.000.

Hongkong in Singapur, kjer je epidemiološka slika trenutno precej boljša kot v Evropi in ZDA, pa sta se dogovorila, da bosta 22. novembra oblikovala t. i. potovalni mehurček, v okviru katerega bo na dnevni ravni lahko iz enega mesta v drugo z letalom potovalo po 200 ljudi. Po besedah pristojnih se želijo s to ureditvijo kolikor je mogoče približati potovanjem, kakršna so bila v času pred pandemijo covida-19.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window