Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo ne bo vztrajalo pri izenačitvi vpisnih pogojev poklicnih in splošnih maturantov

sreda, 11.11.2020

Ljubljana, 11. novembra (STA) - Ministrstvo za izobraževanje v okviru zakonodajnega postopka šestega protikoronskega svežnja ne bo vztrajalo pri rešitvi, po kateri bi se v času epidemioloških razmer izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Kot so pojasnili, je sicer vlada s predlogom sledila strokovni oceni Nakvisa, da se pomaga ciljnim skupinam.

Osnutek šestega protikoronskega zakona v 55. členu med drugim prinaša tudi rešitev, po kateri bi se lahko dijaki s poklicno maturo v času spremenjenih epidemioloških razmer vpisali na univerzitetni študijski program ne glede na strokovno področje, na katerem so pridobili srednjo strokovno izobrazbo. Do zdaj je veljalo, da se je na univerzitetni študij lahko vpisal dijak s poklicno maturo in izobrazbo z istega strokovnega področja.

Vlada je sledila strokovni oceni Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis), da se v oteženih epidmeioloških razmerah s tem ukrepom pomaga ciljnim skupinam in visokošolskim zavodom pri vpisu. Ker je del omenjenih skupin izrazil odklonilno mnenje do tega ukrepa, pa v okviru zakonodajnega postopka šestega protikoronskega svežnja pri njem ne bodo vztrajali, so v pisni izjavi za STA zagotovili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

V Državnem izpitnem centru, Skupnosti splošnih gimnazij in v stranki SD menijo, da je predlog, ki praktično omogoča izenačitev vpisnih pogojev za maturante poklicne in splošne mature, do slednjih disktiminatoren. Kot so danes navedli, od vlade pričakujejo umik predlaganega 55. člena iz predloga šestega protikoronskega zakonskega svežnja.

Po mnenju Državnega izpitnega centra predlagana rešitev povečuje diskriminacijo v odnosu do kandidatov z opravljeno splošno maturo.

Predlog šestega protikoronskega zakona je vlada potrdila v torek pozno zvečer.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window