Navigacija
Portal TFL

STA novice / Hojs: S petkom prepoved vsakršnega zbiranja, razen znotraj istega gospodinjstva ali družine (dopolnjeno)

četrtek, 12.11.2020

Ljubljana, 12. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji odločila, da se s petkom prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene.

Doslej je bilo dovoljeno zbiranje do šest oseb. To ne bo več mogoče, razen če bodo zbrani člani družine oz. člani skupnega gospodinjstva.

Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme, kot so prihod na in odhod z dela, opravljanje kmetijskih, gozdarskih in gospodarskih dejavnosti, dostop do zdravstvenih, sodnih, upravnih in drugih storitev, "če tega nimate v svoji občini", je spomnil minister za notranje zadeve na današnji novinarski konferenci.

S ponedeljkom pa bodo začele veljati tudi spremembe glede prehajanja državne meje. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več, je dejal Hojs.

Prav tako ne bo več mogoč obisk ožjih družinskih članov v roku 72 ur zunaj EU oziroma schengenskega območja. "Po domače, preživljanje vikendov v BiH ali Srbiji ne bo več mogoče," je povedal Hojs.

Izjemo za čezmejnega dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja, za kar ima dokazilo oziroma s podpisano izjavo utemelji razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migrant, časovno omejujejo na 14 ur po prehodu meje.

Doslej je veljalo, da je bil med izjemami od obvezne karantene tudi prehod meje iz neodložljivih osebnih opravkov ali nujnih poslovnih razlogov, ki ni trajal več kot 48 ur. Ta izjema bo poslej veljala le za nujne poslovne razloge, časovna omejitev pa se skrajša na 12 ur.

Osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imajo možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. A lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh. Se pa napotitvi v karanteno še vedno lahko izognejo, če ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa za prisotnost virusa, ki ni starejši od 48 ur.

Z uveljavitvijo odloka bodo na rdečem seznamu med drugim celotna Italija, Irska, Lihtenštajn, Poljska, Danska (brez Ferskih otokov in Grenlandije), Litva (brez administrativne enote Utena), Švedska (brez administrativne enote Västernorrland), več administrativnih enot Grčije, ena administrativna enota Estonije Ida-Viru.

Na rdečem seznamu ostaja Španija, a brez Kanarskih otokov, ki bodo spet na oranžnem seznamu. Oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države, ki je uvrščena na oranžni seznam, lahko vstopi brez omejitev in brez karantene.

Seznam tretjih držav na rdečem seznamu ostaja nespremenjen, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Del ukrepov, ki bodo začeli veljati že v petek, pa je tudi izjema v delu odloka, ki je že doslej prepovedoval vsa shajanja, poroke, ter maše in verske obrede. Od petka bo namreč dovoljena sklenitev zakonske in partnerske zveze, a le ob predčasnem soglasju ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Poleg prireditev, shodov, porok in verskih obredov pa se prepovedujejo tudi slavja in praznovanja.

Vlada je poleg zagotavljanja nalog, ki jih mora kljub omejitvam opravljati država, kot so delovanje vlade, parlamenta, občin ter javnih služb, dodala še delovanje organov političnih strank, s čimer so po Hojsovem stališču "razblinili dileme, ki so se pojavljale o tem, ali je vlada želela omejevati delovanje katerekoli stranke oziroma organe teh strank".

Vlada je za 14 dni podaljšala tudi že veljavne določbe glede obveznosti razkuževanja rok v večstanovanjskih stavbah ter režim v šolah in vrtcih. Še naprej bo tako pouk potekal na daljavo, vrtci pa bodo zagotavljali le najnujnejše varstvo.

O vseh omejitvah glede zbiranja in gibanja pa mora vlada v skladu z ustavno odločbo odločati vsakih sedem dni, nove omejitve pa začnejo veljati v petek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window