Navigacija
Portal TFL

STA novice / Cigler Kralj izdal dovoljenje za sklenitve zakonskih in partnerskih zvez ob prisotnosti zgolj para in matičarja

petek, 13.11.2020

Ljubljana, 13. novembra (STA) - Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes upravne enote obvestil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez ob pogoju, da so pri sklenitvi prisotne največ tri osebe, torej bodoča zakonca oziroma partnerja ter matičar. Tako sklenitev poteka brez prič ter navzočnosti predstavnikov upravne enote ali župana.

Od danes namreč veljajo spremembe odloka, ki prepoveduje vsakršno zbiranje, tudi poroke, a dovoljuje sklenitev zakonske ali partnerske zveze ob dovoljenju ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Cigler Kralj pa se je odločil, da bo vnaprej dovolil sklenitve zakonskih in partnerskih zvez na vseh upravnih enotah. Je pa pogoj, da so sklenjene ob najmanjšem možnem številu navzočih ljudi.

Skladno z določbami Družinskega zakonika se zakonska zveza sicer praviloma sklene pred matičarjem in načelnico ali načelnikom upravne enote ali od njega pooblaščeno osebo. Zakonska zveza se lahko sklene tudi pred matičarjem in županjo ali županom občine, na območju katere se zakonska zveza sklepa. Lahko pa se sklene tudi samo pred matičarjem.

Prav tako zakonik dovoljuje, da se zakonska zveza lahko sklene tudi brez navzočnosti prič, če bodoča zakonca tako želita. "Kar pomeni, da so v tem primeru obvezno prisotne tri osebe," je v dopisu zapisal minister.

Sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze mora sicer potekati ob upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov in spoštovanju vseh veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja virusne okužbe, je še dodal minister.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window