Navigacija
Portal TFL

STA novice / Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19 nared najkasneje do konca decembra

petek, 13.11.2020

Ljubljana, 13. novembra (STA) - Sekretarka iz direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič je na današnji novinarski konferenci napovedala, do bo Slovenija nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 pripravila najkasneje do konca decembra, ko naj bi bilo na voljo prvo cepivo. Cepljenje bo za državljane brezplačno, ne bo pa obvezno.

"V najboljšem možnem scenariju bo prvo cepivo proti koronavirusni bolezni dostopno predvidoma konec decembra. V pomoč državam članicam pri pripravi nacionalnih strategij cepljenja je Evropska komisija pripravila krovno strategijo, težko pa je napovedati, kdaj bodo pripravljene nacionalne strategije," je pojasnila Novak Gosaričeva.

Opozorila je, da bo celovita informacija za dokončanje nacionalne strategije na voljo šele ob izdaji prvega dovoljenja za promet s cepivom, kar pa naj bi se zgodilo konec novembra ali v začetku decembra. Takrat bodo države članice EU, vključno s Slovenijo, lahko dokončno pripravile nacionalne strategije.

Novak Gosaričeva je dodala, da bo vsaka država članica pravzaprav pripravila tri strategije, ki bodo vezane na tri platforme cepiv. "Vse države članice bodo prvo cepivo dobile istočasno in v količini, ki članici pripada glede na delež prebivalstva v EU, saj je ključ delitve že vnaprej določen," je poudarila.

"Prednostni seznam cepljenih bo pripravila stroka na podlagi priporočil EU. Upoštevalo se bo najbolj ranljive skupine prebivalstva glede na starost in kronične bolezni, ter seveda tudi zdravstvene delavce in delavce v drugih nujnih infrastrukturah," dejala. Izrazila je upanje, da bo prva pošiljka cepiva zadoščala za vse najbolj ranljive skupine.

V Sloveniji bo cepljenje proti koronavirusni bolezni za državljane brezplačno, strošek bo namreč pokril državni proračun, pri tem pa cepljenje ne bo obvezno. "Potrudili pa se bomo javnost ozavestiti o koristih cepljenja ter odpraviti dvom v varnost in učinkovitost cepiva," je zagotovila Novak Gosaričeva.

"Slovenija bo enako kot druge države članice dostopala do cepiva na urejen način, v okviru skupnega javnega naročanja na EU ravni, ki ga vodi Evropska komisija v tesnem sodelovanju z državami članicami," je izpostavila. Po njenih besedah se EU kot velik in močan kupec "trdo" pogaja s sedmimi proizvajalci najbolj obetavnih cepiv, s štirimi od teh pa je že sklenila dogovore o predčasnem nakupu cepiva.

Novak Gosaričeva je sicer dejala, da bi bilo neodgovorno, če bi se Slovenija kot majhen kupec o preskrbi s cepivom pogajala neposredno s proizvajalci. Se pa bo Slovenija po njenih besedah pogovarjala s proizvajalci o logistiki dostave cepiva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window