Navigacija
Portal TFL

STA novice / Delo: Zaradi zaprtja šol s prilagojenimi in posebnimi programi pobuda za oceno ustavnosti vladnega odloka

torek, 17.11.2020

Ljubljana, 17. novembra (STA) - Ustavno sodišče je prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki je zaradi zajezitve novega koronavirusa zaprl tudi šole s prilagojenimi in posebnimi programi. Odloku je sledil sklep o pouku na daljavo, poroča današnje Delo. Stroka po njihovih navedbah poziva, da je otroke s posebnimi potrebami treba takoj vrniti v šole.

Ustavno sodišče naj presodi, ali so z zaprtjem šol otroci v prilagojenih in posebnih programih ostali brez izobraževanja in terapij ter specialnih obravnav, poroča Delo.

Ustavno pobudo, ki so jo pridobili v uredništvu, sta vložila oče šestletnika in mama devetletnika s posebnimi potrebami, prepričana, da zaprtje šol in zavodov za otroke s posebnimi potrebami in pouk na daljavo nista nujna ukrepa za obvladovanje epidemije. Omenjena dečka sta sicer vključena v prilagojen oziroma poseben izobraževalni program devetletne osnovne šole, pri učenju pa potrebujeta obravnavo "ena na ena", posebno pomoč, več prilagoditev, več spodbud...

In če jim starši spodbudo pri domačem pouku še lahko nudijo ter se jim tudi kolikor mogoče prilagajajo, pa niso usposobljeni za specialne obravnave in terapije, ki so jih sicer deležni otroci s posebnimi potrebami, vključeni v centre za usposabljanje, delo in varstvo, kjer obravnave izvajajo sami, ali tisti, ki fizioterapije, delovne terapije, logopedske in druge obravnave obiskujejo v zdravstvenih zavodih. S tem jim je kršena ustavna pravica do enake obravnave, navaja Delo.

Povzeli so tudi stališče specialne pedagoginje Martine Opaka Lešnjak, ki se pridružuje "boju" staršev otrok s posebnimi potrebami za čim prejšnjo vrnitev v šole: "Izkušenj s šolanjem na daljavo smo v zadnjem letu zbrali dovolj, da se dokazi o njegovi neustreznosti za razvijajoče se otroke postopoma in prepričljivo kopičijo. Če se s težavami ob šolanju na daljavo srečuje velika večina otrok splošne populacije, velja to za otroke s posebnimi potrebami še toliko bolj."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window