Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo: Otroci iz prilagojenih in posebnih programov se bodo prvi vrnili v šolo

torek, 17.11.2020

Ljubljana, 17. novembra (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport razumejo, da so starši in njihovi otroci iz prilagojenih in posebnih programov zaradi zaprtja šol v zelo težkem položaju, "toda žal za zdaj ne gre drugače". Kot pravijo, je zaenkrat predvideno, da bi se ti otroci vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo to mogoče.

S tem so se na ministrstvu odzvali na novico, da je ustavno sodišče prejelo pobudo za oceno ustavnosti vladnega odloka, ki je zaradi zajezitve novega koronavirusa zaprl tudi šole s prilagojenimi in posebnimi programi, odloku pa je nato sledil sklep o pouku na daljavo.

Kot so navedli v odzivu za STA, se na ministrstvu zavedajo, da je izobraževanje na daljavo stresno tako za otroke kot za starše in strokovne delavce. Še posebej so po njihovih navedbah v stiski otroci s posebnimi potrebami, ki potrebujejo terapevtsko pomoč, dnevno šolsko rutino in stabilno ter vzpodbudno okolje, in njihovi starši.

Staršem takih otrok na ministrstvu predlagajo, da se čim bolj povežejo s šolo ter jo sprotno seznanjajo o otrokovih potrebah in težavah, kot tudi o morebitnih stiskah. Razrednik pa bo tudi presodil, kako v delo z otrokom vključiti pomoč šolske svetovalne službe, kot tudi pomoč s strani drugega strokovnega ali celo zdravstvenega delavca, so zapisali.

Napovedali so, da si bodo na ministrstvu še naprej prizadevali, da bi se otroci s posebnimi potrebami in najmlajši otroci čim prej vrnili v šole in zavode. "Zaenkrat je predvideno, da bi se otroci v prilagojene in posebne programe vrnili v šole in zavode prvi in to takoj, ko bo mogoče. Takšno pobudo smo pred časom tudi uradno že posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje. Do takrat pa pomagamo z dodatnimi pojasnili, računalniško opremo, pogovori tako šolam in zavodom kot staršem po najboljših močeh," so zapisali.

Po navedbah ministrstva je Zavod RS za šolstvo pripravil posebna priporočila za strokovne delavce tudi za delo z otroki s posebnimi potrebami.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window