Navigacija
Portal TFL

STA novice / LMŠ, SD, Levica in SAB za obravnavo šestega protikoronskega zakona še na treh odborih DZ

četrtek, 19.11.2020

Ljubljana, 19. novembra (STA) - Opozicijske LMŠ, Levica, SD in SAB zahtevajo sklic nujnih sej odborov DZ za izobraževanje, delo in pravosodje, na katerih bodo obravnavali predlog šestega protikoronskega zakona. Matični je sicer odbor za finance, a v opoziciji opozarjajo, da zakonodajni sveženj vsebuje rešitve, ki niso povezane z epidemijo in terjajo razpravo še na drugih odborih.

Poslanec Levice Miha Kordiš je na današnji novinarski konferenci v DZ ocenil, da v vseh protikoronskih zakonskih svežnjih najdejo določbe, ki z bojem proti epidemiji covida-19 nimajo povezave. "Obenem pa v šestem protikoronskem svežnju - tako kot v predhodnih - manjkajo določbe, ki bi ljudem pomagale," je dodal.

Zato so zahtevali sklic nujnih sej parlamentarnega odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, odbora za pravosodje ter odbora za izobraževanje, znanost šport in mladino, na katerih bi obravnavali vsebine, ki po mnenju teh strank v zakonskem svežnju najbolj izstopajo. Med drugim Kordiš opozarja, da je aktualna zdravstvena kriza tudi gospodarska in socialna, predlog pa tega po njihovem mnenju ne naslavlja.

Izpostavil je še določbo, ki predvideva kazni za proteste in pozivanje na proteste ter določbo, "da se zamakne akreditacija visokošolskih zavodov oz. univerz".

Poslanka LMŠ Jerca Korče meni, da se je treba "pogovoriti o kukavičjih jajcih, ki jih ponovno vnašajo v mega šesti protikoronski paket".

Izpostavila je predlog, da bi se v času epidemioloških razmer izenačili pogoji poklicnih in splošnih maturantov za vpis na fakultete. Na ministrstvu za izobraževanje so sicer že pojasnili, da so z rešitvijo sledili strokovni oceni Nakvisa, a pri predlogu ne bodo vztrajali. "Sprašujemo se, kako lahko ta določba brez javne razprave in tehtanja zdrave pameti iz ministrstva sploh pride v DZ," pa je dejala Korčetova.

Po ocenah poslanca SD Soniboja Knežaka so številke glede epidemioloških razmer katastrofalne in ta boj izgubljamo. Kazalniki, med drugim tudi število smrti bolnikov s covidom-19, po njegovem mnenju kažejo, da je bila vlada popolnoma nepripravljena na drugi val epidemije.

"Tega se vlada zaveda, kar se kaže tudi v tem, da so čedalje bolj živčni," je dejal. Med drugim je opozoril, da so zdravstveni sindikati pozvali k pomoči, vlada pa delavcem v zdravstvu po njegovem mnenju namenja žaljive zneske nagrajevanja.

Poslanec SAB Andrej Rajh ocenjuje, da je vlada ponovno pripravila protikrizni sveženj, ki vsebuje "podtaknjence, ki sledijo izključno partikularnim interesom SDS". "Nedopustno je, da vlada poskuša popraviti svojo nepriljubljenost z večanjem represije, da posega v delavske pravice, da spreminja šolski sistem in ravna samovoljno, brez sodelovanja javnosti," je dejal Rajh.

Predlog zakona bo odbor za finance obravnaval v ponedeljek, izredna seja DZ pa bo v sredo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window