Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ podprl spremembo zakona o pacientovih pravicah

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Poslanci so danes s 65 glasovi za in osmimi proti potrdili spremembe zakona o pacientovih pravicah, ki prinaša poenostavitve administrativnih postopkov tako za izvajalce zdravstvenih storitev na primarni ravni kot tudi za bolnike. Predlog zakona je v parlamentarni postopek po skrajšanem postopku vložil državni svet.

Sedaj bodo izvajalci nekaterih zdravstvenih storitev v naročilno knjigo vpisali le podatke, ki so nujni. Prejšnja zakonska ureditev namreč opredeljuje tudi vpis nekaterih podatkov, ki za izvajanje teh zdravstvenih storitev niso potrebni, je v predstavitvi zakonske rešitve pojasnil državni svetnik Peter Požun.

Poleg tega spremembe po Požunovih besedah tudi podaljšujejo čas, v katerem bi morali pacienti izvajalcu zdravstvene storitve, za katero se potrebuje napotnica, to predložiti. Čas za predložitev napotnice v nujnih primerih pa bi ostal enak. Cilj sprememb je tudi povečati učinkovitost zdravstva s pomočjo digitalizacije.

Požun je ob tem spomnil, da so pobudo za spremembe podali družinski zdravniki. Upoštevanje stroke pri oblikovanju zakonskih rešitev je pozdravilo več poslanskih skupin, ki so v predstavitvah svojih stališč izpostavile tudi številne težave slovenskega zdravstvenega sistema.

Zakon je sicer naletel na enotno podporo med koalicijskimi poslanci. Pritrdili so predlagatelju, da gre za dobrodošel korak k debirokratizaciji in digitalizaciji zdravstva. Strinjali so se, da bi s sprejetjem sprememb, ki jih predlaga državni svet, razbremenili družinske zdravnike nepotrebnih administrativnih opravil.

V predstavitvah poslanskih skupin so bili najbolj kritični v opozicijskih LMŠ in Levici. V LMŠ so napovedali, da spremembam ne bodo nasprotovali, proti pa so se izrekli v Levici. V SD in SAB pa so napovedali podporo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window