Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ za varovanje osebnih podatkov pri obravnavi kaznivih dejanj

petek, 20.11.2020

Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je z 58 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj, ki ureja obdelovanje in varstvo osebnih podatkov v postopkih pred represivnimi organi. Z njim se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva.

Direktivo o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov, ki jih pristojni organi obdelujejo za namene preprečevanja, preiskovanja, odkrivanja ali pregona kaznivih dejanj ali izvrševanja kazenskih sankcij, bi morala Slovenija sicer v svoj pravni red vnesti že do maja 2018.

Zakon velja predvsem za policijo, državna tožilstva, zavode za prestajanje kazni zapora in probacijo, delno pa tudi za kazensko sodstvo.

Posameznik ali informacijski pooblaščenec kot nadzorni organ bo lahko na njegovi podlagi pridobil informacijo o obdelovanju in varovanju osebnih podatkov v postopkih pred represivnimi organi, če to ne bo ogrozilo interesa preiskave.

Posameznik bo imel na voljo več možnosti. Neposredno pri organu bo lahko vložil zahtevo za dostop do osebnih podatkov. Če bo organ zahtevo zavrnil, se bo lahko pritožil, pri čemer bo o pritožbi odločal informacijski pooblaščenec.

V primeru suma kršitev nezakonitega obdelovanja osebnih podatkov bo lahko posameznik podal prijavo informacijskemu pooblaščencu, ki bo lahko na podlagi prijave posameznika ali katerega od organov izvedel nadzorni postopek. Posameznik bo lahko zaradi kršitve njegovih pravic s področja varstva osebnih podatkov vložil tudi tožbo na upravno sodišče.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window